Din zodia ciumei, în zodia coronavirusului (34)

Un apel la imaginaţie

Bişniţari (ori… profitori de criză?). Costul venitilatoarelor din SUA a crescut de la 25.000 de dolari la 45.000 de dolari din cauza cererii şi deficitului de la nivel naţional, a precizat guvernatorul statului New York. „Nu putem avea 50 de state care să concureze pentru aceleaşi materiale care salvează vieţi. Competiţia ne răneşte pe toţi prin creşterea preţurilor. Avem nevoie de un consorţiu naţional” a mai spus guvernatorul. Întrebat dacă creşterea preţului este o problemă pentru Irlanda şi Uniunea Europeană, Ministrul Sănătăţii din Irlanda a spus că atât guvernul din ţara sa, cât şi Comisia Europeană trebuie să fie foarte atenţi la acest aspect. „Oricine caută acum să facă mai mulţi bani de la oameni are un loc special în Iad. În mijlocul pandemiei, când încercăm să menţinem oamenii în viaţă, oricine care vede o oportunitate de a face bani uşor nu prin ceva inovator, ci prin ceva speculativ, să ştie că ne vom aminti de ei.”

Bresle (înrudite).   „Într-o vreme, într-un burg/Opera un brav chirurg…;/Îl iubeau la nebunie/Toţi tâmplarii de sicrie.” (Sorin Finchelstein)

Imagine. „Imaginează-ţi că te-ai născut în anul 1900.

Când ai implinit 14 ani, începe Primul Război Mondial care se termină când tu împlineşti 18 ani. 22 de milioane de oameni şi-au pierdut viaţa în acel război.

Mai târziu, în acelaşi an, apare pandemia de gripă spaniolă care durează până tu împlineşti 20 ani. 50 de milioane de oameni şi-au pierdut viaţa în acea pandemie. Da, 50 de milioane! Când tu implineşti 29 de ani, începe Marea Depresiune. Şomajul urcă la 25%, iar producţia mondială scade cu 27%.

Asta durează până tu faci 33 de ani. Ţările aproape că se prăbuşesc odată cu economia. Când tu împlineşti 39 de ani începe al Doilea Război Mondial.

Până  împlineşti 45 de ani, 75 de milioane de oameni îşi pierd viaţa în acel război. Când tu împlineşti 50 de ani începe războiul din Coreea.

Alţi 5 milioane de oameni mor. Când tu împlineşti 55 de ani începe războiul din Vietnam, care durează 20 de ani. Patru milioane de oameni mor în acel război.

Când tu faci 62 de ani începe Criza Rachetelor din Cuba, un punct de cotitură în Războiul Rece. Viaţa, aşa cum o ştim, ar fi trebuit să se termine atunci.

Doar leadershipul de calitate ne-a scăpat. Când tu faci 75 de ani, în sfârşit se termină Războiul Rece.

Gândeşte-te un pic la toţi oamenii care s-au născut în anul 1900. Cum au reuşit să treacă prin toate acele lucruri? Şi acum gândeşte-te când tu erai copil în 1985 şi nu înţelegeai cum bunicul tău de 85 ani nu înţelegea cât de grea e şcoala pentru tine sau ce rău se poartă un coleg de clasă cu tine…

Şi totuşi oamenii aceia au trecut prin atâtea… Să încercăm să ne păstrăm o perspectivă corectă asupra situaţiei. Haideţi să fim cu toţii mai buni, să ne iubim aproapele şi să ne ajutăm unii pe alţii.” (Mark Cole, CEO-ul John Maxwell Enterprise). P.S. E un text, un „remember” minunat! Cu o corectură (de fapt, un adaos): născut odată cu secolul – în 1900 –, puteai muri de multe ori în cruntele încercări: două războaie (în 1918 erai deja „incorporabil,  un „poilu”, cum zic franţujii), apoi tifos, comunism,  gulag etc. Fii mulţumit că trăieşti, cum poţi, cu ce ai…,  ne-ar zice, cred, bunicii care au trecut prin toate aceste „cumpene” ale veacului trecut! Poate că mai sunt azi… anno 2021… câţiva „bunici” de 120 de ani, în viaţă!

 Iubire (adevărată). „Una dintre cele mai mari dovezi de iubire pe care le poţi aduce pe lume este să-i laşi pe ceilalţi să fie diferiţi de tine şi să-i eliberezi de pretenţiile şi aşteptările tale. Când înţelegi cu bunăvoinţă că ceilalţi îşi au propriile lor legi şi că trebuie să-şi urmeze propria cale, aşa cum trebuie să faci şi tu, nevoia de a-i controla sau a le fi superior începe să pălească.” (John Welwood)

Nu. „Eu, într-o epigramă ce ţie nu-ţi plăcu,/Am scris că nu-i femeie care să spună: Nu!/Tu, Fabulla, făcându-mi în ciudă, dinadins,/De trei ori până-acuma iubirea mi-ai respins./Nu fi atât de aspră! Femeia, negreşit,/E bine să reziste…, dar nu la nesfârşit!” (Martial)

Publicaţiune. „Domnul G. Găinaru, născut la 25 Iunie 1886 în comuna Burdujeni, domiciliat în Târgul Burdujeni, a făcut cerere la minister pentru schimbarea numelui patrimonic din Găinaru în Grigorescu, spre a se numi Ion Grigorescu”. („Suceava”, Anul I, Nr. 32, 1 August 1936)

Real. „Iubirea e un lucru ideal, căsnicia, un lucru real: o confuzie între ce e real şi ce e ideal nu rămâne niciodată nepedepsită.” (Goethe)

Trecut. Imaginează-ţi carantina acum 18 ani. Erai închis în casă şi aveai doar un telefon Nokia 3310 cu un abonament de 300 de SMS-uri, 100 de minute incluse şi internet prin dial-up la calculator”.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI