Autobuzele electrice aduc o economie de peste 60%

> Energia electrică pentru un kilometru parcurs costă mai puţin de un leu, în timp ce autobuzele clasice consumă de aproape 2,5 lei  

Noul transport electric  de călători din municipiul Suceava este unul eficient şi plăcut,  a declarat ieri viceprimarul Lucian Harşovschi, care a subliniat că autobuzele electrice de capacitate mare, scoase în trafic începând cu jumătatea lui septembrie 2020, au parcurs un total de 366.000 km, iar cele de capacitate mică au adunat la bord, din decembrie, 26.000 km. Viceprimarul a evidenţiat că la un autobuz electric costul cu energia este de 0,957 lei/km, în timp ce pe motoarele termice costul de exploatare ajunge la 2,45 lei/km.

„Prin urmare, dacă se va merge doar pe transportul electric, economia este de 62%” a reliefat viceprimarul.

Lucian Harşovschi a ţinut să precizeze că Primăria Suceava ar urma să recepţioneze, până la sfârşitul lunii martie 2021, încă 7 autobuze electrice de capacitate mică. De asemenea, la nivelul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a fost finalizată licitaţia centralizată pentru furnizarea de autobuze electrice localităţilor urbane din România. Câştigătoare este compania poloneză Solaris, termenul de livrare a 15 mijloace de transport electrice pentru Suceava fiind de 20 de luni.

Un singur autobuz de capacitate mare din noul lot costă 466.000 de euro, în comparaţie cu 390.000 de euro pentru fiecare din cele chinezeşti achiziţionate, cu finanţare europeană, direct de către Primăria Suceava. Dacă puterea nominală a motoarelor chinezeşti este de 195 kW, iar autonomia de deplasare de 250 km, cele poloneze au o putere nominală de 160 kW şi o autonomie de 66 km, pentru o viteză medie de deplasare de 25 km/h.  Diferenţa este că acumulatorii acestora din urmă pot fi încărcaţi rapid, prin pantograf, la capăt de linie, operaţiune care se va face, cel mai probabil, după fiecare cursă.  La această dată, parcul diviziei electrice a societăţii Transport Public Local include 25 de autobuze de capacitate mare fabricate în China şi 10 autobuze de capacitate mică Karsan Jets, de producţie turcească, acestea având o autonomie de deplasare fără încărcare de 140 km.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: