Germaine Acogny, recompensată cu Leul de aur în cadrul Bienalei de la Veneţia

Leul de aur pentru dans pe anul 2021 a fost decernat dansatoarei şi coregrafei franco-senegaleze Germaine Acogny, supranumită „mama dansului contemporan african, a anunţat marţi Bienala de la Veneţia într-un comunicat, informează AFP. „Contribuţia sa la formarea în dans şi coregrafie a tinerilor din Africa Occidentală, precum şi larga distribuţie a creaţiilor sale în ţara de origine şi în lume au transformat-o într-una dintre vocile independente care au influenţat într-o mare măsură arta dansului”, a subliniat Bienala.

Dansatoarea, în vârstă de 76 de ani, care a condus din 1977 până în 1982 Mudra Afrique, şcoala de dans fondată de Maurice Bejart şi de preşedintele senegalez Leopold Sedar Senghor, „crede în capacitatea dansului de a schimba viaţa oamenilor şi continuă să-şi transmită pasiunea asemenea unui act de transformare şi de regenerare”. Alături de soţul său, Helmut Vogt, aceasta a înfiinţat Ecole des Sables, un centru internaţional de dansuri africane tradiţionale şi contemporane, inaugurat în iunie 2004 la Toubab Dialaw (Senegal). A creat totodată numeroase spectacole pentru propria campanie, JANT-BI, alături de care a plecat în turnee în lumea întreagă.

De-a lungul timpului, Leul de aur pentru dans a fost decernat, printre alţii, artiştilor Merce Cunningham (1995), Carolyn Carlson (2006), Pina Bausch (2007), William Forsythe (2010), Sylvie Guillem (2012), Anne Teresa De Keersmaeker (2015), Maguy Marin (2016) şi La Ribot (2020).

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: