Francofonia în comunitate, proiect francofon unic în Europa

> El este sprijinit de Centrul de Reuşită al USV, Biroul Francez din Suceava şi Asociaţia Alianţa Franceză din Suceava

 Centrul de Reuşită Universitară (CRU) din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava face parte din marea reţea a centrelor de reuşită universitară din Europa Centrală şi Orientală, care cuprinde mai mult de 50 de centre în 18 ţări europene.

Centrele derulează proiecte francofone şi organizează activităţi destinate studenţilor şi cadrelor didactice din cadrul universităţii, dar şi liceenilor, copiilor şi publicului larg. Începând cu anul 2018, Centrul de Reuşită Universitară, în colaborare cu Biroul Francez din Suceava şi cu sprijinul Agenţiei Universitare a Francofoniei, a iniţiat un proiect francofon unic în Europa, „Francofonia în comunitate”, prin care şi-a propus să aducă mai aproape de comunitatea locală diferitele activităţi ştiinţifice şi culturale desfăşurate în cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” sau al diferitelor unităţi şcolare din judeţ şi să facă mult mai vizibilă francofonia şi francofilia din Bucovina. Proiectul este sprijinit de comunitatea locală – Consiliul Judeţean Suceava şi Inspectoratul Şcolar Judeţean, Asociaţia Română a Profesorilor Francofoni, filiala Suceava.

 În decursul celor 3 ani de derulare a proiectului, au fost organizate numeroase conferinţe cu invitaţi francofoni prestigioşi, mese rotunde, stagii de formare, activităţi culturale, concursuri etc. Tot în cadrul acestui proiect au fost iniţiate primele cursuri gratuite de limba franceză pentru copiii din Suceava, precum şi prima şcoală de vară francofonă din judeţ. În acest context de entuziasm şi implicare francofonă, a fost creată şi Asociaţia Alianţa Franceză din Suceava şi a fost depus dosarul pentru crearea Alianţei Franceze în Suceava, o instituţie care să valorifice şi să certifice imensul potenţial francofon al Sucevei şi al Bucovinei.

Crearea Asociaţiei Alianţa Franceză la Suceava a însemnat o şi mai mare diversificare a ofertei de cursuri şi de activităţi oferite în cadrul Biroului Francez, precum şi mărirea echipei pedagogice, formate din profesori metodişti, cu experienţă, care folosesc metode moderne de predare şi cele mai noi suporturi didactice în predarea limbii franceze. Astfel, în prezent, oferta de cursuri desfăşurate în cadrul Biroului Francez din Suceava cuprinde cursuri pentru copii din ciclul primar (6-10 ani), „Le français, c’est facile!”, cursuri pentru elevii de gimnaziu (11-15 ani), „Le français au college”, cursuri pentru elevii de liceu (15-19 ani), „Le français au lycée”, cursuri de pregătire pentru examenele DELF şi DALF, cursuri pentru adulţi de franceză generală şi specializată, „Le français général et spécialisé pour les adultes”, cursuri intensive de limba franceză pentru adulţi şi adolescenţi.

În afară de cursuri, în fiecare miercuri au loc activităţi tematice organizate de şcolile şi liceele din judeţul Suceava, dar şi de Centrul de Reuşită Universitară al USV, care pot fi urmărite pe adresa de Facebook a Biroului Francez, pe site-ul Consiliului Judeţean, pe site-ul Asociaţiei Alianţa Franceză din Suceava şi pe adresa de Facebook a Centrului de Reuşită Universitară din Suceava.

Studenţii şi profesorii USV, elevii şi profesorii din învăţământul preuniversitar, dar şi întreaga comunitate suceveană sunt invitaţi călduros să participe la aceste activităţi francofone desfăşurate online sau onsite, în funcţiile de restricţiile sanitare în vigoare în oraşul Suceava.

Pentru detalii referitoare la cursurile de limbă franceză sau la activităţile anunţate, puteţi apela la numărul de telefon 0737784074 în fiecare zi a săptămânii, între orele 9 şi 16. (C.P.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: