Datorii împovărătoare la Consiliul Judeţean Suceava

> La sfârşitul anului 2020, Consiliului Judeţean avea facturi neplătite de 5,44 de milioane de lei, cele aferente Spitalului Judeţean de Urgenţă fiind de 6,74 de milioane de lei > Situaţia financiară a instituţiei judeţene este serios grevată şi de ratele la creditul aferente programului „Suceava – Utilităţi şi mediu la standarde europene”

Consiliul Judeţean Suceava avea, la începutul anului 2021, datorii curente de aproape 63 de milioane de lei. Aşa se arată în Raportul de analiză pe bază de bilanţ privind situaţiile financiare la sfârşitul anului 2020, potrivit căruia la datorii comerciale, avansuri şi alte decontări creşterea faţă de începutul anului este de 9 milioane de lei. Facturile rămase de achitat către furnizorii de bunuri, servicii şi lucrări aveau o valoare de 12,49 de milioane de lei, din care 5,44 de milioane de lei din contul Consiliului Judeţean, iar 6,74 de milioane de lei aferente Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava. Tot datorii curente sunt considerate şi sumele virate în contul Consiliului Judeţean, în valoare de 8,14 milioane de lei, în scopul achitării ratelor aferente creditului extern din programul „Suceava – Utilităţi şi mediu la standarde europene” de către unităţile administrativ-teritoriale înscrise în program şi care nu au înregistrat în contabilitate proprie acest credit. La finele anului 2020, datoriile curente către bugetele de stat, de asigurări sociale şi de asigurări de sănătate se ridicau la 18,56 de milioane de lei, cu un plus de 9,29% comparativ cu debutul anului, „salariile angajaţilor înregistrând o creştere de 11,53% faţă de începutul anului, cea mai mare la Spitalul Judeţean (18,82%). Încă o sumă de 4,69 de milioane de lei avea titlu de datorii din operaţiuni cu fonduri externe nerambursabile înregistrate pentru proiectele derulate de Consiliul Judeţean şi Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională. În ceea ce priveşte datoriile necurente ale Consiliului Judeţean, acestea erau, pe 31 decembrie 2020, de 79,95 de milioane de lei, în creştere cu 18,87 de milioane de lei. Acestea sunt „aferente creditului extern contractat de Consiliul Judeţean Suceava în numele unităţilor administrativ-teritoriale înscrise în programul «Suceava – Utilităţi şi mediu la standarde europene», partea care nu a fost înregistrată de unele unităţi administrativ-teritoriale în contabilitatea proprie”. Totodată, creşterea datoriilor necurente este pusă şi pe seama creditelor interne contractate de Consiliul Judeţean Suceava pentru finanţarea unor obiective de investiţii de la nivelul acestuia.

„Creşterea se datorează sumelor utilizate în acest sens din creditul intern contractat pentru realizarea a două obiective de investiţii, sume care vor fi rambursate în exerciţiile financiare viitoare, conform contractului de împrumut” se arată în Raportul privind situaţiile financiare la 31 decembrie 2020. Conform sursei citate, la datorii necurente sunt înscrise, de asemenea, provizioane constituite de Consiliul Judeţean, Muzeul Naţional al Bucovinei şi Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului pentru plata drepturilor salariale stabilite prin hotărâri judecătoreşti, dar şi cele de la Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri pentru litigii în legătură cu decizii ale Camerei de Conturi Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: