Cultivarea pelinului dulce în zona montană

Pelinul dulce este o plantă anuală medicinală foarte răspândită în grădinile fermierilor din zona montană. Speciile cele mai cultivate de pelin în grădinile din zona de munte sunt Artemisia annua şi Artemisia absinthium, Artemisia dracunculus şi Artemisia vulgaris. Soiurile de pelin cele mai răspândite în grădinile fermierilor din zona montană sunt: Steller, Gmelin, Schmidt, Nana şi Powis. Aceste specii şi soiuri găsesc condiţii foarte bune de creştere şi de productivitate în grădinile şi în ogoarele fermierilor din zona montană pe solurile: acide, luto-nisipoase, calcaroase, brun-roşcate de pădure şi cernoziomice, cât şi pe solurile fertile, foarte bine lucrate, bogate în humus şi bine expuse la soare. Lucrările care se pretează la cultura pelinului în perioada de vegetaţie sunt administrarea îngrăşămintelor minerale şi organice, aratul cu tractorul şi cu plugul cu cormană complementară la adâncimea de 20-25 cm pe suprafeţele de teren mari, nivelarea şi mărunţirea solului cu grapa cu discuri sau cu colţi reglabili, săparea şi mobilizarea solului cu cazmaua pe suprafeţele de teren mici, înmulţirea plantelor prin seminţe şi prin răsad, executarea de praşile manuale şi menţinerea terenului liber de buruieni în jurul plantelor, executarea tăierilor de întreţinere şi de înflorire, irigarea prin picurare şi prin aspersiune, combaterea bolilor şi a dăunătorilor cu ajutorul fungicidelor şi a insecticidelor existente la ora actuală pe piaţa agricolă montană şi recoltarea plantelor eşalonat în etape în perioada iulie – septembrie.

Pelinul se înmulţeşte prin seminţe şi prin răsad şi este foarte rezistent la boli şi la dăunători.

Cercetările horticole şi naturiste au scos în evidenţă că pelinul are şi multe efecte terapeutice. Ceaiurile preparate din frunzele de pelin vindecă afecţiunile gastrointestinale, leziunile pielii, gripa, răceala, tusea, boala Crohn, cancerul, hemoroizii, paraziţii, durerile articulare, digestia, diareea infantilă, hepatita şi leucemia. Cercetările inginerilor horticoli ruşi şi români au dus la concluzia că ceaiurile preparate din frunzele şi din florile de pelin pot să vindece malaria şi chiar să lupte împotriva SARS-CoV-2.

Această plantă conţine şi vitamine cum ar fi A, B1, B2, B6, B12 şi C, de asemenea substanţe minerale şi microelemente cum ar fi Na, K, Ca, Fe, Mn, precum şi o serie de substanţe amare cum ar fi: anabsitina şi artabizina. Pelinul dulce este o plantă medicinală rentabilă din punct de vedere economic care, datorită efectelor sale terapeutice deosebite, merită să fie cultivată în grădinile şi ogoarele fermierilor din întreaga zonă montană.

 Ing. horticol diplomat LAURIAN UNGURIAN,

Agenţia Naţională a Zonei Montane Vatra Dornei 

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI