Activitatea instanţelor arondate Curţii de Apel Suceava este afectată de lipsa de personal

Activitatea instanţelor arondate Curţii de Apel Suceava este afectată de lipsa de personal, în special din cauza pensionărilor, cea mai gravă situaţie fiind la Judecătoria Fălticeni, unde, din opt posturi de judecător, este ocupat definitiv unul singur, iar persoana urmează să se pensioneze…

Potrivit raportului anual al Curţii de Apel Suceava, volumul de activitate al Curţii de Apel Suceava şi al instanţelor care îşi desfăşoară activitatea în circumscripţia acesteia a cunoscut un trend descrescător începând din anul 2017, aceeaşi situaţie menţinându-se şi în cursul anului 2020.

Toate instanţele care îşi desfăşoară activitatea în circumscripţia Curţii de Apel Suceava, respectiv zece judecătorii, două tribunale şi curtea de apel, ca instanţă distinctă, au avut de soluţionat în anul 2020 un număr total de 110.584 cauze, faţă de 120.236 în anul 2019.

La Curtea de Apel Suceava, ca instanţă distinctă, numărul total de cauze aflate pe rolul instanţei în anul 2020 a scăzut cu 10,96% faţă de anul precedent, de la 7826 dosare de soluţionat în 2019, ajungându-se la 6968 dosare de soluţionat în 2020.

În ceea ce priveşte ponderea activităţii secţiilor specializate, la Secţia penală s-au soluţionat 2515 dosare, ceea ce reprezintă 36,09% din volumul cauzelor soluţionate, la Secţia I civilă – 1757 dosare (25,22%), la Secţia a II-a civilă – 1130 dosare (16,21%), iar la Secţia de contencios administrativ şi fiscal s-au soluţionat 1566 dosare, ceea ce reprezintă 22,47%, din volumul cauzelor soluţionate.

La Tribunalul Suceava a crescut uşor volumul cauzelor de soluţionat, cu 0,74%, de la 14167 dosare în 2019, la 14272 dosare în 2020.

La Tribunalul Botoşani, în anul 2020 s-a înregistrat o scădere a volumului total de activitate cu 6,68%, numărul dosarelor de soluţionat în anul 2020 fiind de 8874, faţă de 9509 dosare în anul 2019.

„Deşi instituirea, în intervalul 16 martie – 14 mai 2020, a stării de urgenţă pe teritoriul României a temporizat soluţionarea cauzelor datorită dispoziţiei de suspendare a judecării dosarelor fără caracter urgent, activitatea la Curtea de Apel Suceava şi la instanţele arondate s-a desfăşurat fără întreruperi, iar durata de soluţionare a cauzelor, chiar luând în considerare perioada stării de urgenţă, a rămas la un nivel rezonabil, de la momentul înregistrării cauzelor până la redactarea hotărârilor judecătoreşti, înregistrându-se o creştere medie, faţă de anul 2019, de 3,6 zile, de la 122,4 zile în 2019, la 126 zile în 2020” se arată în raport.

Totodată, judecătoriile au avut de soluţionat în anul 2020 un număr total de 80470 cauze, în scădere faţă de anul 2019, când au avut de soluţionat 88734 cauze.

Încărcătura medie de dosare pe judecător la Curtea de Apel Suceava ca instanţă distinctă în anul 2020, raportat la volumul cauzelor de soluţionat, a fost de 424 de dosare pe judecător.

Tribunalul Suceava a avut o încărcătură medie de 616 dosare pe judecător, iar Tribunalul Botoşani o încărcătură medie de 608 dosare pe judecător.

La judecătoriile din circumscripţia Curţii de Apel Suceava, încărcătura medie, raportată la volumul cauzelor de soluţionat, a fost de 1045 dosare pe judecător. Judecătoriile care au înregistrat o încărcătură mai mare de dosare pe judecător decât încărcătura medie sunt: Judecătoria Suceava (1281), Judecătoria Gura Humorului (1217), Judecătoria Dorohoi (1175), Judecătoria Săveni (1101) şi Judecătoria Rădăuţi (1071).

În ceea ce priveşte indicatorii de eficienţă ai Curţii de Apel Suceava pentru anul 2020, indicatori care au în vedere şi numărul dosarelor soluţionate din totalul cauzelor înregistrate, durata medie de soluţionare a dosarelor, precum şi durata termenului de redactare a hotărârilor judecătoreşti, Curtea de Apel Suceava s-a încadrat şi în anul 2020 în gradul de performanţă „foarte eficient”.

De precizat este că, începând cu anul 2014, când a fost introdus acest sistem de măsurare a eficienţei instanţelor, cu excepţia anului 2017 („eficient”), Curtea de Apel Suceava s-a situat la nivelul maxim de performanţă, respectiv „foarte eficient”.

Deşi activitatea de judecată din anul 2020 s-a desfăşurat în parametri optimi, gradul redus de ocupare a schemei de judecători la toate instanţele arondate este de natură a periclita calitatea actului de justiţie prin dilatarea excesivă a duratei procedurilor.

„Dacă în anii anteriori problema ocupării posturilor de judecători se întâlnea mai ales la nivelul judecătoriilor şi, într-o mai mică măsură, la nivelul tribunalelor, iar la nivelul curţii de apel posturile de judecători erau cvasipermanent ocupate, în anul 2020 situaţia s-a schimbat, devenind o vulnerabilitate pe toate palierele de jurisdicţie” se arată în raport.

Situaţia cea mai îngrijorătoare este la nivelul judecătoriilor arondate, unele instanţe funcţionând la limita de avarie în ceea ce priveşte ocuparea posturilor de judecători.

De exemplu, la Judecătoria Fălticeni, din schema de 8 posturi funcţionează un judecător definitiv, aflat în procedura de eliberare din funcţie prin pensionare, şi un judecător stagiar, pentru asigurarea funcţionării judecătoriei, preşedintele Curţii de Apel delegând doi judecători de la alte instanţe.

La Judecătoria Câmpulung Moldovenesc, din schema de 6 posturi, de la 1 ianuarie 2021 funcţionează un judecător definitiv şi un judecător stagiar, astfel că pentru asigurarea continuităţii activităţii de judecată a fost delegat încă un judecător definitiv.

La Judecătoria Gura Humorului, din schema de 5 posturi de judecători sunt ocupate două, ambele de judecători definitivi.

La Judecătoria Botoşani, din schema de 35 de judecători funcţionează efectiv, la această dată, 16 judecători definitivi şi 5 judecători stagiari.

„Trebuie precizat că, în condiţiile unei neocupări îngrijorătoare a schemelor de judecători la toate instanţele arondate, soluţia aflată la îndemâna Preşedintelui Curţii de Apel în vederea asigurării funcţionării la parametri optimi a activităţii de judecată, respectiv aceea de a delega judecători între instanţele arondate, cade în desuetudine, orice delegare la o instanţă creând dificultăţi la instanţa de la care judecătorul a fost delegat” se mai arată în raportul semnat de preşedintele Curţii de Apel Suceava, judecător Cristinel Grosu. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: