Andrea Ammon:

Lumea trebuie să se pregătească pentru eventualitatea ca noul coronavirus să rămână „printre noi”

Lumea trebuie să se pregătească pentru eventualitatea ca noul coronavirus să rămână „printre noi” multă vreme, în pofida vaccinurilor, a avertizat directoarea Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), făcând apel la păstrarea pentru moment a restricţiilor din Europa, relatează AFP. „Acum pare a fi mai probabil să rămână” decât să dispară, a declarat Andrea Ammon, şefa ECDC. „Pare foarte bine adaptat la oameni. Deci trebuie să ne pregătim pentru eventualitatea ca el să rămână printre noi”, a adăugat ea. „Nu ar fi primul virus care rămâne printre noi pentru totdeauna, deci nu este o caracteristică neobişnuită pentru un virus”, a mai spus şefa agenţiei sanitare europene cu sediul la Stockholm.

Dacă vaccinurile permit reducerea foarte drastică a riscului de a contracta COVID-19, oamenii de ştiinţă nu ştiu încă dacă ele împiedică şi transmiterea virusului sau în ce măsură.

Cât va dura până se va şti mai clar dacă vaccinurile opresc transmiterea virusului? Potrivit şefei ECDC vor fi necesare „câteva luni”. „Se efectuează studii, dar este necesar un volum mai mare de oameni vaccinaţi pentru a putea înţelege”, a precizat Andrea Ammon.

În plus, directoarea ECDC a făcut apel la ţările UE să-şi menţină restricţiile în vigoare în prezent, în pofida unei scăderi a numărului de cazuri în majoritatea statelor europene. Orice relaxare a măsurilor trebuie să se facă într-un mod „progresiv” şi „numai atunci când observaţi că numărul de cazuri rămâne stabil sau scade puteţi trece la o nouă etapă” a recomandat ea. 

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: