Din cauza unor aglomerări de gheţuri formate pe râul Bistriţa

Câteva gospodării din Cârlibaba au fost inundate

Pompierii militari suceveni au intervenit sâmbătă dimineaţa în comuna Cârlibaba, unde apa a pătruns în mai multe gospodării din cauza unor aglomerări de gheţuri formate pe râul Bistriţa.

Purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, lt. Alin Găleată, a declarat că vineri spre sâmbătă, după miezul nopţii, din cauza unor aglomerări de gheţuri formate pe râul Bistriţa, pe raza localităţii Valea Stânei, din comuna Cârlibaba, apa a intrat în curţile unor gospodării aflate în zonă.

Au fost inundate patru curţi şi cinci construcţii anexe, fără a se înregistra pagube materiale însemnate, a precizat lt. Alin Găleată.

El a menţionat că la faţa locului s-au deplasat pompierii militari ai Detaşamentului Vatra Dornei, lucrători ai Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Cârlibaba şi reprezentanţi ai Sistemului de Gospodările a Apelor (SGA) Suceava.

Pentru devierea apei, s-a intervenit cu ajutorul unui buldoexcavator şi cu mijloace de primă intervenţie.

Ca urmare a intervenţiei, debitul de apă era în scădere, zona fiind monitorizată în permanenţă.

Ca urmare a măsurilor şi acţiunilor dispuse şi întreprinse sâmbătă de Grupul de Suport Tehnic coordonat de subprefectul Daniel Prorociuc şi constituit în vederea implementării măsurilor de contracarare a efectelor riscurilor de inundaţie care se manifestau în zona comunei Cârlibaba, pe cursul râului Bistriţa şi a monitorizării stărilor potenţial generatoare de situaţii de urgenţă în zona respectivă, SGA Suceava, prin Formaţia Câmpulung Moldovenesc şi Staţia Hidrologică Vatra Dornei, a monitorizat şi coordonat tehnic intervenţia utilajelor aparţinând Primăriei Cârlibaba, respectiv un buldoexcavator şi un TAF, care au creat un şenal pe malul stâng al râului Bistriţa, pentru a favoriza scurgerea apei de pe fâneţe, limitând riscul inundării locuinţelor.

De asemenea, pe parcursul zilei de sâmbătă SGA Suceava a intervenit cu un buldoexcavator pentru a întreţine şenalul deja executat.

Totodată, se avea în vedere dislocarea la faţa locului a unui excavator cu braţ lung pentru posibila intervenţie în albia râului Bistriţa, în zona satului Valea Stânei, comuna Cârlibaba, pentru a elibera albia râului de aglomerarea de gheţuri şi spargerea podului de gheaţă existent în aval.

În analiza realizată la sediul Primăriei Comunei Cârlibaba cu primarul şi viceprimarul localităţii, subprefectul Daniel Prorociuc aprecizat că este necesară supravegherea permanentă, în această perioadă, a cursurilor de apă şi adoptarea din timp a unor măsuri cu caracter preventiv, astfel încât riscul de inundare a terenurilor şi construcţiilor să fie redus cât mai mult posibil.

SGA Suceava, prin angajaţii Formaţiei Câmpulung Moldovenesc, şi Staţia Hidrologică Vatra Dornei, împreună cu un echipaj de la Detaşamentul de Pompieri Vatra Dornei, urma să monitorizeze permanent zona (inclusiv pe timpul nopţii), oferind suport tehnic persoanelor care deservesc utilaje şi angajaţilor ISU Suceava care urma să intervină în caz de necesitate. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: