Medicul Florin Haidamac:

Reticenţa la vaccinare este cauzată de faptul că lumea este obişnuită să se vaccineze la cabinetul medical

Florin Haidamac, medic de familie în mediul rural, a apreciat recent, la News Bucovina, că nu înţelege de ce în campania de vaccinare nu sunt folosiţi medicii de familie, mai ales că populaţia este obişnuită să se vaccineze la cabinetul medical.

Haidamac a spus că în actuala campanie de vaccinare a reuşit să folosească platforma naţională de programare şi că are noroc că la 10 kilometri de cabinetul lui este Spitalul Siret, care are şi vaccin.

„Programarea pentru vaccinare deja o fac pentru luna aprilie” a spus medicul Florin Haidamac.

El a precizat că pacientul este obişnuit însă să se vaccineze la cabinetul medical.

„Este o reticenţă destul de puternică la vaccinare, pentru că lumea este obişnuită să se vaccineze la dispensar sau cabinetul medical de medicul de familie. Când vine la cabinet şi medicul îl trimite la Siret, la Fălticeni, la Rădăuţi sau la Suceava sunt convins că o proporţie mare dintre oameni nu va merge. Eu nu-mi imaginez cum o bătrână de 70-80 de ani care, din fericire, doreşte să vaccineze, s-ar duce să se vaccineze la Suceava sau la Siret pentru că are de plătit transportul” a spus dr. Haidamac.

El consideră că ar fi mult mai simplu ca vaccinul să fie dat la cabinet şi ca medicul să vaccineze la faţa locului şi ar avea mult mai multă putere de convingere având vaccinul la el.

„Nici bine nu a început vaccinarea şi deja nu mai avem vaccin. Ca de obicei, autorităţile au scăpat momentul în care lumea voia să se vaccineze. Atunci trebuie să-i prinzi, în momentul în care ei chiar doresc în masă să se vaccineze. Atunci trebuie să le oferi tot: vaccin, adresabilitate, uşurinţă în a li se administra vaccinul, şi nu să-l încotoşmănezi cu o droaie de programări, platforme online pentru că, sincer să fiu, dacă nu eram eu să-i programez, cred că nu se programa nimeni” a declarat medicul sucevean.

Programarea online, o problemă în mediul rural

El a mai spus că nu ştie câţi dintre pacienţii din mediul rural au internet şi ştiu să se programeze pe o platformă sau câţi au adresă de email, în condiţiile în care pentru bolnavii de diabet, de exemplu, reţetele se trimit pe emailul cabinetului medical şi se duce el la spital şi le ridică pentru pacienţii săi.

„Nu ştiu ce e în oraş, dar în rural, aplicând reforma sanitară cu internetul la coada vacii, cam asta e situaţia. Nu-i chiar atât de simplu” a spus Florin Haidamac.

El a apreciat că actuala campanie de vaccinare este gândită foarte bine pe hârtie, cu populaţia împărţită pe categorii de risc, cu centre de vaccinare multe.

„Acum, se spune că este nevoie de medici la centrele de vaccinare. Care să facă ce? Eu am pacienţi care au mers la vaccinare şi nu i-a văzut niciun medic, nici înainte de vaccinare şi nici după” a precizat medicul sucevean.

El a explicat că la vaccinare, aşa cum practică el de 20 ani, medicul consultă înainte de vaccinare, iar în urma consultaţiei medicul constată că dacă persoana este aptă de vaccinare şi apoi vaccinează. Iar dacă este nevoie, după vaccinare trebuie să stea încă 10-15 minute sub supravegherea medicului.

Medicul de familie îşi cunoaşte cel mai bine pacienţii

„Ideea e în felul următor: Vreţi să vaccinaţi o populaţie de diferite vârste cu risc? Cine îi cunoaşte cel mai bine? Medicul lor! De ce nu-mi daţi mie să fac vaccin?” a întrebat Haidamac.

El a mai arătat că nu are timp într-o zi să piardă şapte ore la un centru de vaccinare, pentru că în acele şapte ore are de consultat şi de tratat pacienţi şi la cabinet, şi la domiciliul pacientului.

„Dacă aş avea vaccinul la cabinet aş putea consulta, aş putea vaccina şi aş putea raporta. Ar fi mult mai simplu” a spus medicul sucevean, care a adăugat că din câte a înţeles acest vaccin, după ce a stat la -70 de grade, poate sta încă 4-5 zile la frigider, iar medicul de familie ştie câte persoane urmează să se vaccineze şi care este şi necesarul de doze.

Florin Haidamac a mai declarat că a avut mai mulţi pacienţi care au trecut pe la cabinet şi s-au interesat de vaccinare, iar atunci când le-a spus că nu el administrează vaccinul, respectivele persoane au spus că vor mai trece.

„Uite cum îi scapi şi ţii pe loc o campanie nu ştiu de ce” a spus medicul.

Mai mult, Florin Haidamac a spus că s-ar fi economisit şi bani, pentru că toate cabinetele medicilor de familie sunt dotate cu cele necesare pentru dezinfecţie şi permit medicilor să consulte chiar şi persoane bolnave de Covid-19.

„Dacă tot am cabinetul deschis şi pot să mă ocup de el şi pot să menţin un nivel de curăţenie şi de sterilizare corect, fără să îmbolnăvesc pe alţii şi fără să mă îmbolnăvesc pe mine, de ce să nu şi vaccinez? De ce mă puneţi să trimit lumea pe drumuri? Pentru că lumea nu va merge, poate în afară de cei mai tineri” a spus Haidamac.

El le-a transmis autorităţilor că este timpul să se gândească să folosească reţeaua medicilor de familie pentru campania de vaccinare împotriva Covid-19. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: