Nişte proşti

Politica şi televiziunile noastre fac paşi mari îndărăt, spre maidanul cu ţaţe şi prost crescuţi. Nu mai poţi vedea o emisiune cu politicieni serioşi din pricina unor invitaţi şi jurnalişti care-şi petrec veleatul prin studiouri TV cu moderatori de trei parale. Nu se poate să nu se facă proşti, hoţi, luzări, mincinoşi, ticăloşi, handicapaţi, incompetenţi… unii pe alţii. Iese cu scandal, ceartă, culminând adesea cu urlete, arţag şi chiar agresiuni fizice. Modelele Corneliu Vadim Tudor şi Dan Diaconescu au revenit în forţă! Cine şi ce provoacă mascarada?

Privind cartea de vizită a împricinaţilor, dai de golişte educaţională şi impostură: cutare e absolvent al uneia din multele fabrici de diplome şi incultură, ba pe deasupra are şi unul sau mai multe masterate, care pe unde s-a putut lipi de o pilă, şi chiar doctorate, cu conducători la fel de „mari cărturari“ ca şi discipolii agramaţi şi analfabeţi funcţional.

Atât de jos a coborât cartea de vizită a invitaţilor şi a moderatorilor, a televiziunilor înseşi că nicio personalitate, niciun intelectual de valoare nu mai acceptă să se compromită, indiferent de context, apărând pe ecranele nesimţirii generalizate. Excepţiile sunt prea nesemnificative pentru a fi menţionate.

Pe de altă parte, liderii de partid, deci şi ai vitejilor din studiouri TV, au promis modernizare, reforme politice, economice, sociale, educaţionale, iar poporenii şi-au pus speranţe în promisiunile lor dându-le votul, numai că din nou speranţele le vor fi înşelate: „Asta e! N-ai cu cine!“ vor spune cu năduf, ca de obicei. Refren repetat de 30 de ani!

Dar bătălia politică va continua în aceeaşi mocirlă nu pentru modernizare, ci pentru denigrarea, desfiinţarea, punerea în inferioritate a adversarului prin batjocură, injurii care de care mai porcoase, în timp ce ofensiva împingerii în faţă a tot felul de nulităţi de partid prinde din nou avânt: la fosta OGA ajunge şefă o chelneriţă (dar cu studii de ingineră chimistă!), iar cea mai bănoasă funcţie din România e ocupată de o prelucrătoare prin aşchiere, cu studiile făcute la deplină maturitate, aţi ghicit, la o obscură fabrică de diplome; altă îndrăzneaţă ocupă o foarte înaltă poziţie în sistemul naţional de sănătate, iar absolvenţii unor şcoli profesionale ajung şefi peste specialişti cu doctorate pe bune.

Dar să nu cădem în capcana celor ce consideră că studiile serioase, diplomele renumite asigură neapărat succesul, fiindcă avem destule „somităţi“ care au dat cu oiştea în gard: Codruţ Sereş, Relu Fenechiu, Monica Iacob-Ridzi, Sorin Pantiş, Adrian Severin, Dan Voiculescu, Sorin Roşca-Stănescu…, ca să cităm numai pe câţiva dintre condamnaţii penal. Să mai observăm şi că de foarte multe ori oameni simpli, cuminţi, harnici, buni familişti reuşesc acolo unde alţii supertitraţi îşi rup gâtul: Costică Canacheu, pe care colegii l-au ales cândva în fruntea Comisiei de apărare din Parlamentul României. Şi nu e singurul.

Din păcate, vizibilitatea celor competenţi, a celor dedicaţi muncii cinstite în funcţii înalte este obturată de apariţia unor inşi taraţi, incompetenţi, care, din interes şi aroganţă, nu ţin cont de sfatul experţilor, al mulţilor consilieri din subordine, luând decizii după cum îi taie capul. Iar în capul lor nu e argument, nici raţiunea experienţei ori a ştiinţelor politice şi administrative, ci credinţa că numai ei le ştiu pe toate, că toţi ceilalţi sunt „nişte proşti“.

Le fel se petrec lucrurile şi în mediile româneşti, fie printate, fie audio-video, fie pe Net. Luaţi de pildă cazul Mariana Rarinca, folosit aproape 4 ani drept cal troian împotriva justiţiei şi, mai ales, a Laurei-Codruţa Kovesi. Nu cred că a mai fost alt caz-fake cu mai multă degajare de ticăloşie, de minciună din partea atâtor jurnalişti, caz menit să schimbe paradigma întregii justiţii prin condamnarea unei judecătoare importante şi corecte numai ca să-i sperie pe ceilalţi şi să scape voievodul Dragnea de puşcărie. În fine, a intervenit CEDO şi i-a pus la punct. Urmări? De ani buni respectivii jurnalişti, analişti au susţinut tot felul de ticăloşii fără să-şi recunoască mizeria umană, fără să intre în pământ de ruşine. Nu vor intra nici acum.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: