În 2020

Două denunţuri penale pentru exploatarea ilegală de nisip şi pietriş

 > Prejudiciul de 1,48 de milioane de lei a fost recuperat, iar exploatarea de agregate minerale fără acte de reglementare a fost amendată cu 1,62 de milioane de lei, informează Bogdan Gabriel Piticari, şeful SGA Suceava

 Lucrătorii Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) au avut, în anul 2020, o serie de acţiuni de control la utilizatorii de apă, cât şi la cei care folosesc lucrările construite pe ape ori în legătură cu apele.

Bogdan Gabriel Piticari, directorul executiv al SGA, informează că verificările au urmărit încadrarea în prevederile avizelor şi autorizaţiilor de gospodărire a apelor, cât şi funcţionarea corespunzătoare a respectivelor obiective. Astfel, în vederea constatării contravenţiilor şi aplicării sancţiunilor prevăzute de legislaţia în domeniu, pe durata anului trecut, inspectorii SGA au făcut 126 de controale planificate şi 239 de controale neplanificate. În baza neregulilor şi deficienţelor descoperite, aplicate au fost 44 de avertismente, dar şi 14 amenzi pentru exploatarea de agregate minerale fără acte de reglementare, a căror valoare a însumat 1,62 de milioane de lei. De asemenea, pentru această din urmă încălcare a prevederilor legale controlorii au formulat şi două denunţuri penale. Conform şefului SGA, două amenzi de câte 35.000 de lei fiecare au sancţionat funcţionarea de spaţii comerciale fără autorizaţie de gospodărire a apelor, respectiv nerespectarea măsurilor impuse anterior, cu privire la reglementarea amenajării piscicole şi dezafectarea puţului de captare. Două contravenţii privind depozitarea de buşteni în albia minoră a apelor curgătoare au fost sancţionate cu 16.000 de lei, 4 amenzi totalizând 150.000 de lei fiind date pentru evacuarea de ape uzate neepurate în râuri sau pâraie. Inspectorii SGA au aplicat 3 amenzi în sumă de 115.000 de lei pentru funcţionarea staţiilor de sortare fără acte de reglementare pe linie de gospodărirea apelor, iar altele două, de 50.000 de lei, s-au dat în cazul unor săpături efectuate fără autorizaţie în terasă. În cele din urmă, pentru depozitarea de deşeuri în albia cursului de apă a fost aplicată o amendă de 2.500 de lei. „Prejudiciul recuperat a fost de 1,48 de milioane de lei, privind nisipurile şi pietrişul, respectiv de 11.384 de lei pentru volume de apă peste cele reglementate” a precizat directorul executiv Bogdan Gabriel Piticari.

Printre altele, Sistemul de Gospodărire a Apelor are ca obiective protecţia, conservarea şi restaurarea resurselor de apă, asigurarea exploatării în siguranţă a lucrărilor din administrare, în vederea evitării întreruperii serviciilor specifice, prevenirii calamităţilor cauzate de fenomenele meteorologice periculoase, dar şi a accidentelor la lucrările hidrotehnice.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: