UE prezintă un plan de 4 miliarde de euro pentru lupta contra cancerului

Uniunea Europeană a prezentat ieri un plan de combatere a cancerului, ce prevede 4 miliarde de euro pentru finanţarea programelor de prevenţie, cercetare şi tratare în interiorul UE, ca parte a proiectului său mai larg „Europa Sănătăţii”, relatează France Presse. „Din păcate, avem astăzi în UE niveluri diferite de acces la programe de prevenţie, rate diferite de depistare precoce, diagnostic, tratament şi supravieţuire. Este inexcuzabil”, a declarat comisarul pentru sănătate Stella Kyriakides, într-o conferinţă de presă. „Vrem să ne asigurăm că toţi bolnavii au aceleaşi şanse de supravieţuire, oriunde ar trăi”, a adăugat ea, în ajunul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului.

Executivul european intenţionează să deblocheze fonduri pentru a consolida accesul la depistare şi diagnosticare performante, detectarea precoce oferind cele mai bune şanse de supravieţuire. Scopul este ca până în 2025, cel puţin 90% dintre cei calificaţi pentru depistarea cancerului de colon, de sân sau de col uterin să poată avea acces la ele. Bruxellesul intenţionează să-şi extindă sprijinul pentru depistarea cancerelor gastrice, de prostată şi de plămâni.

De asemenea, UE doreşte să coordoneze mai bine sistemele europene de sănătate, organizând până în 2025 o reţea transnaţională de “centre de tratament oncologic” recunoscute, la care 90% dintre pacienţi ar trebui să aibă acces până în 2030. O iniţiativă de coordonare a programelor de cercetare va fi lansată anul acesta.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: