Ioan Balan propune ca PNDL 3 să devină cel mai puternic mecanism de investiţii locale

 > El solicită ministrului Dezvoltării să prezinte principalele direcţii de investiţii care vor sta la baza următoarei etape a programului

Vicepreşedintele regional al PNL, deputatul de Suceava Ioan Balan, a solicitat, miercuri, ministrului Dezvoltării, Czeke Attila, să prezinte stadiul fizic de realizare a lucrărilor şi execuţia financiară pentru proiectele de investiţii de interes local derulate prin PNDL (etapa I şi II) la nivelul judeţului Suceava, dar şi să răspundă dacă nu ar fi oportun ca PNDL 3 să devină cel mai puternic mecanism de investiţii locale din următoarea perioadă.

Într-o întrebare adresată în Parlament ministrului Dezvoltării, Ioan Balan subliniază că administraţiile publice locale din judeţul Suceava au reuşit să genereze în anii anteriori proiecte de investiţii de calitate, lucru apreciat şi de evaluatorii Guvernului, care au integrat aceste proiecte pentru finanţarea prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (etapele I şi II).

„În ciuda carenţelor de finanţare înregistrate în anii 2018-2019, proiectele au fost susţinute de administraţiile locale şi constructori, iar în anul 2020 Guvernul a reuşit să acopere în integralitate cererile de finanţare. Mai mult decât atât, chiar în debutul anului 2021, domnia voastră aţi reuşit să găsiţi resurse pentru a onora noi cereri intermediare de plată pentru beneficiarii PNDL I şi II şi chiar aţi generat o aşteptare uriaşă privind posibilitatea lansării, în partea a doua a anului, a unei noi etape (etapa a III-a PNDL), care să continue unele axe de finanţare şi să deschidă altele noi (infrastructura de educaţie, sănătate şi extinderea reţelelor de utilităţi, inclusiv de gaze naturale)” a arătat deputatul liberal sucevean.

El spune că în condiţiile în care cele mai multe primării de comune şi oraşe mici nu pot promova proiecte majore de investiţii din bugetele proprii, pentru că acestea abia acoperă cheltuielile curente de funcţionare, speranţa creşterii calităţii vieţii în comunităţile locale este legată de modul în care Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei găseşte resurse financiare şi reuşeşte să le sprijine.

În acest context, Ioan Balan cere ministrului să-i prezinte situaţia actualizată la nivelul lunii ianuarie 2021, care să reflecte stadiul fizic de progres al lucrărilor şi execuţia financiară pentru proiectele de investiţii de interes local derulate prin PNDL (etapa I şi II) la nivelul judeţului Suceava.

„Având în vedere necesitatea utilizării în integralitate a resurselor financiare europene nerambursabile (peste 80 miliarde de euro), disponibile prin bugetul multianual 2021-2027 şi prin NextGenerationEU, vă rog să precizaţi dacă nu ar fi oportun ca noua etapă a Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL 3) să devină cel mai puternic mecanism de investiţii locale în următoarea perioadă” a solicitat Ioan Balan.

El îi mai cere ministrului să precizeze care sunt principalele direcţii de investiţii care vor sta la baza următoarei etape a PNDL. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: