Proiecte CPB 2021-2024:

Îndrumător iconografic şi Normativ pentru restaurarea patrimoniului bisericesc

La Palatul Patriarhiei din Bucureşti a avut loc luni şedinţa de constituire a Comisiei de Pictură Bisericească (CPB), pentru mandatul 2021-2024.

Lucrările au fost prezidate de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

În deschiderea evenimentului, Patriarhul Daniel a menţionat aşteptările pe care le are de la actuala componenţă a Comisiei de Pictură Bisericească, pe lângă responsabilităţile curente care îi revin potrivit statutelor şi regulamentelor bisericeşti.

„Comisia de Pictură Bisericească este chemată acum, pe durata prezentului mandat, în calitatea sa de cel mai competent for central, cu rol consultativ în probleme de artă bisericească de pe teritoriul Patriarhiei Române, să răspundă prompt unor necesităţi imperioase, resimţite de câţiva ani în domeniul picturii şi restaurării bisericeşti.”

„Avem aici în vedere elaborarea, cu concursul specialiştilor recunoscuţi din ţară, a unui Îndrumător iconografic şi a unui Normativ pentru restaurarea patrimoniului bisericesc aflat în uzul cultic (componente artistice şi patrimoniu mobil)” a subliniat Preafericirea Sa.

Patriarhul a făcut un set de recomandări cu privire la structura viitorului Îndrumător iconografic.

„Va trebui să surprindă dintr-o perspectivă interdisciplinară (istorică, teologică şi artistică) temele principale ale picturii bisericeşti ortodoxe, cuprinzând câteva secţiuni bogat ilustrate, acolo unde este cazul, şi însoţite fiecare de câte un amplu şi actualizat repertoriu bibliografic.”

În aceeaşi manieră, Părintele Patriarh a înaintat câteva idei referitoare la Normativul pentru restaurarea patrimoniului bisericesc.

„Acest Normativ va urmări fixarea şi implementarea unor principii de bază şi a unor reguli practice, menite, pe de-o parte, să evite denaturarea aspectului original al ansamblului pictural, iar, pe de altă parte, să facă posibilă îndeplinirea funcţiei liturgico-dogmatice a ansamblului mural, evitând transformarea spaţiului liturgic comunitar într-un simplu ansamblu muzeal” a afirmat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Patriarhul le-a urat noilor membri ai Comisiei de Pictură Bisericească „un mandat plin de realizări”.

Comisia de Pictură Bisericească a Patriarhiei Române funcţionează în cadrul Sectorului Cultură şi Patrimoniu Religios al Administraţiei Patriarhale. (IULIAN DUMITRAŞCU, Basilica.ro)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: