Anul trecut, în judeţ

1.200 ha de terenuri agricole din extravilan au fost vândute

 >Din circuitul agricol s-au scos definitiv, cu schimbarea categoriei de folosinţă, 2.077,24 mp de terenuri, o suprafaţă totală de 4.724 mp fiind scoasă temporar din circuit

Doar 1.210,84 ha de terenuri din judeţul Suceava au fost tranzacţionate în anul 2020, în Registrul judeţean de evidenţă a ofertelor de vânzare a terenurilor situate în extravilan figurând 2.291 de dosare. Potrivi unei informări a Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului (DAJ) Suceava, în 621 de cazuri s-au acordat vizele finale, ofertele de vânzare şi acceptările acestora fiind postate pe pagina web a instituţiei sucevene.

DAJ Suceava deţine baze de date cu privire la circulaţia terenurilor, cât şi cu avizele finale de vânzare, acestea fiind transmise lunar, respectiv bilunar, la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Măsurile de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan sunt prevăzute în Titlul I din Legea nr. 17 din 7 martie 2014, actul normativ consacrând dreptul de preempţiune al coproprietarilor, arendaşilor, proprietarilor vecini şi al statului român, prin Agenţia Domeniilor Statului. Prevederile legii vin atât în sprijinul vânzătorului, cât şi al cumpărătorului legal, combătându-se acele tranzacţii prin care se ofereau către cumpărător preţuri derizorii, nu se respecta dreptul de preemţiune sau se realizau contracte de cumpărare ale unor terenuri extravilane situate în zone de interes privind siguranţa naţională sau în care se aflau situri arheologice. Legea prevede că dosarele se depun la primării, iar acestea vor conţine cererea de afişare; oferta de vânzare; acte de proprietate; extrasul de carte funciară; planul de situaţii. Primăriile trimit documentaţiile către Direcţia Judeţeană pentru Agricultură Suceava, unde sunt înregistrate în Registrul judeţean de evidenţă a terenurilor, se afişează pe pagina web a instituţiei şi se eliberează avizul final unui preemtor care comunică acceptarea ofertei de vânzare.

De menţionat este şi faptul că din circuitul agricol au fost scoase definitiv, cu schimbarea categoriei de folosinţă, 2.077,24 mp de terenuri, o suprafaţă totală de 4.724 mp fiind scoasă temporar din circuit.

De cealaltă parte, redate circuitului agricol au fost 14.681 ha de terenuri.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: