Potrivit DGASPC

Sute cazuri de violenţă în familie au fost confirmate anul trecut în judeţ

> Predominante sunt situaţiile de neglijare şi cele de abuz emoţional, dar au fost înregistrate inclusiv 11 cazuri de abuzare sexuală şi 32 de abuzări fizice > Peste 300 de copii din comunitate şi din sistemul de protecţie au beneficiat de servicii de reprezentare în instanţă, la Parchet şi la Poliţie, dar şi de consiliere psihologică

În anul 2020, în judeţul Suceava au fost înregistrate 930 de sesizări privind cazuri de violenţă în familie, dintre acestea 642 dovedindu-se a fi întemeiate.

Potrivit Nicoletei Danieliuc, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC), pe durata anului trecut s-au confirmat 494 de cazuri de neglijare, 32 de cazuri de abuz fizic, 11 cazuri de abuz sexual şi 105 cazuri de abuz emoţional. Din totalul celor 642 de cazuri de copii abuzaţi sau neglijaţi, 146 au intrat în sistemul de protecţie, iar 44 de copii au fost admişi, împreună cu mamele lor, în Centrul multifuncţional pentru victimele violenţei în familie Gura Humorului. În 452 de situaţii s-a luat decizia menţinerii în familie a copiilor, specialiştii DGASPC acordând servicii specializate de monitorizare, precum consiliere psihologică, evaluare psihologică şi consiliere primară.

De reliefat este faptul că, în vederea prevenirii şi combaterii violenţei în familie, prin hotărâre a Consiliului Judeţean, în anul 2020, cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului a fost înfiinţat Compartimentul pentru sprijinirea victimelor infracţiunilor, acesta funcţionând pe lângă Centrul de primire în regim de urgenţă pentru copilul abuzat, neglijat şi exploatat.

În 2020, servicii de reprezentare în instanţă, la Parchet şi la Poliţia Municipiului Suceava, precum şi de consiliere psihologică au fost acordate pentru 308 copii din comunitate şi din sistemul de protecţie.

Conform purtătorului de cuvânt Nicoleta Danieliuc, DGASPC a încheiat 28 de convenţii de colaborare sau acorduri de parteneriat cu organisme private şi instituţii publice, acestea având ca scop respectarea şi promovarea drepturilor copilului, prevenirea separării de familia sa, îmbunătăţirea calităţii vieţii copiilor aflaţi în sistemul de protecţie, cât şi acordarea de servicii copilului aflat în situaţii de risc şi familiei acestuia.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: