Un proiect deschis spre comunitate

Proiect transfrontalier lansat la Bălcăuţi

În data de 27.01.2021, la Şcoala Gimnazială Bălcăuţi a avut loc lansarea proiectului transfrontalier „Acces îmbunătăţit în şcolile din zona rurală transfrontalieră Yordaneshty şi Bălcăuţi”. Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Comun România – Ucraina 2014-2020 şi are în vedere modernizarea şi dotarea şcolilor care fac parte din reţeaua publică de învăţământ din cele două ţări, cu facilităţi pentru procesul de învăţare. De asemenea proiectul prevede şi schimburi de experienţă între profesorii şcolilor implicate în proiect.

 Primăria Bălcăuţi, în calitate de iniţiator, a fost reprezentată la eveniment de primarul Vasile Şoiman, de viceprimarul Iulian Petru Chideşa şi de echipa de proiect.

 Şcoala Gimnazială Bălcăuţi, în calitate de beneficiar, a participat cu un grup de cadre didactice, alături de directorul Secstilia Gherase.

 Partenerii din Ucraina au fost prezenţi la activitate în regim online.

 La eveniment au mai participat: Nelu Todireanu, preşedintele fundaţiei “Ana” din municipiul Suceava împreună cu echipa sa, Mihai Androhovici, preşedintele Asociaţiei judeţene “Sportul pentru toţi”, Jeaneta Maidaniuc, preşedintele Asociaţiei culturale “Cervona Kalena” Negostina, Traian Lang şi Ema Cureliuc, preşedinţii Asociaţiei culturale “Kozaciok”, Boreslaw Petraşuc, fiu al satului, Eusebie Fraseniuc, traducător, şi Petru Şoiman, coordonator al Ansamblului “Kozaciok”.

 Evenimentul a fost deschis de primarul comunei Bălcăuţi, Vasile Şoiman, care a susţinut un discurs despre necesitatea iniţierii unui astfel de proiect, despre munca depusă de echipa de proiect şi despre aşteptările pe care le are de la proiectul pe care îl implementează.

Directorul Secstilia Gherase a subliniat buna colaborare existentă între Şcoala Gimnazială Bălcăuţi şi Primărie: “Susţinerea şcolii de către autoritatea locală, atât prin asigurarea fondurilor necesare, cât şi prin asigurarea unei comunicări eficiente au contribuit la buna funcţionare a instituţiei de învăţământ”.

Ceilalţi vorbitori au menţionat schimbările pe care domeniul educaţiei le trăieşte în prezent, au vorbit despre necesitatea integrării noilor resurse şi tehnologii în activitatea didactică, despre provocările care-i aşteaptă pe cei care vor da viaţă proiectului.

 Participanţii au subliniat la unison beneficiile proiectului pentru mediul educaţional şcolar din Yordaneshty şi Bălcăuţi.

 Grupurile ţintă ale proiectului şi beneficiarii finali sunt:

Şcoala Gimnazială Bălcăuţi, care îşi desfăşoară activitatea în comuna Bălcăuţi, şi cei 30 de profesori care lucrează în cadrul Şcolii Gimnaziale Bălcăuţi. Şcoala oferă servicii de învăţământ preşcolar, primar şi gimnazial. Activitatea şcolară se desfăşoară în mai multe locaţii, dintre care două sunt vizate de acest proiect: Negostina şi Bălcăuţi. Există în total 189 de elevi care frecventează cursurile şcolii Bălcăuţi. Menţionăm că, la nivelul comunei, 69,67% din populaţie s-a declarat de naţionalitate ucraineană la recensământul din 2011. Limba ucraineană este studiată în toate cele trei şcoli din comună.

Şcoala Iordăneşti, de gradul 1-3, care îşi desfăşoară activitatea în satul Iordăneşti, districtul Hliboca, regiunea Cernăuţi, Ucraina. Şcoala este deservită de 22 de profesori. 125 de elevi frecventează această şcoală. 98% din populaţia localităţii Iordăneşti s-a declarat de etnie română. În Şcoala Iordăneşti predarea se face în limba română.

Durata proiectului este de 18 luni.

 Bugetul proiectului este de 329.202 euro, din care contribuţia Uniunii Europene pentru comuna Bălcăuţi este 153.099 euro (46,51%), contribuţia Uniunii Europene pentru satul Iordăneşti este 143.182 euro (43,49%).

 Iniţiatorii proiectului au înţeles că provocările contemporane ale societăţii cunoaşterii impun transformări majore, care trebuie să înceapă cu şcoala şi să se focalizeze pe tânăra generaţie. Orice proiect care pune în centru şcoala este foarte valoros, deoarece şcoala este un pilon esenţial în evoluţia societăţii.

 Urmează implementarea proiectului: un demers constructiv amplu şi incitant pentru toţi cei implicaţi. Cu siguranţă va fi un dialog ancorat în realitatea şcolii, un schimb eficient de bune practici, care vor contribui la asigurarea unui mediu adecvat de realizare a procesului educaţional şi implicit la asigurarea unei înalte calităţi şi eficienţe ale procesului educaţional.

LĂCRĂMIOARA GRIGORCIUC

Foto: TRAIAN LANG

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: