Clubul SF&F

Ultima aventură a lui Făt-Frumos

O poveste, orice poveste (cu mici, foarte mici excepţii) auzită, citită, devorată în copilărie, se termina cu „şi au trăit fericiţi până la adânci bătrâneţi”. Eu m-am întrebat de multe ori ce s-a întâmplat până la adânci bătrâneţi. Cred că aş fi fost un consumator de reality-show al Cenuşăresei care are mici certuri cu Prinţul, al Ilenei Cosânzeana care cere reţeta de sarmale de la regină pentru a-l mulţumi pe soţiorul care a luptat cu zmeul, a trecut încercări împotriva Babei Cloanţa etc. Cum îşi cresc copii, ce alte gâlcevi cu lumea au ei ca familie. Dar cum vi se pare ideea ca Făt-Frumos să devină beţivul satului, Greuceanu – bodyguard de crâşmă, iar fericirea din finalul basmului (poveştii, istorisirii) să nu fie diferită de viaţa cotidiană a unei familii cu necazuri din ziua de azi? Ce-or mai face eroii copilăriei noastre? Adică eroii decreţeiilor, ai celor care au început şcoala sub comunism, ai cetăţenilor a căror medie de vârstă este de 35 – 65 de ani.

La întrebarea asta a încercat să răspundă Ciprian Mitoceanu cu romanul (în lucru) „Ultima aventură a lui Făt-Frumos”. Gustat dintr-o sorbire, recitit cu atenţie, Ciprian Mitoceanu nu spune o poveste, în ciuda personajelor din basmele copilăriei care i-au devenit personaje. El radiografiază societatea în care trăim, desacralizează snobismul şi ipocrizia care au devenit virtuţi în ziua de azi, prefăcându-se că spune o poveste. Discursul literar al acţiunii este, de cele mai multe ori, cel aşteptat, dar surprinde prin dezvoltarea acţiunii, un lucru rar, şi demonstraţie de talent, prin dialog. Concluzia tristă, pe care vă îndemn să mi-o schimbaţi după ce veţi citi romanul, este că personajele, eroii noştri din copilărie, se complac într-o formă de mimetism social. Asemenea nouă!

Ciprian Mitoceanu s-a născut la 19 martie 1976, la Suceava. Este absolvent al Facultăţii de Litere şi Ştiinţe a Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, specializarea Istorie-Geografie. A publicat proză scurtă şi recenzii în revistele Nautilus, Sci-Fi Magazin, Galileo, Suspans.ro, Revista de suspans, Argos, Fictiuni.ro, CPSF, Sfârşitul conversaţiei. Este editorialist al ziarului local Monitorul de Botoşani. Apare în antologiile „Dincolo de noapte. 12 feţe ale goticului” (ed. Millennium Books, 2012), „Cele 1001 scorneli ale Moshului SF” (ed. Millennium Books, 2012), „Zombi – cartea morţilor vii” (ed. Millennium Books, 2013), „Ferestrele timpului” (ed. Tracus Arte, 2014), „Lumi stranii” (ed. Vremea, 2014), „Istorii alternative” (ed. Tracus Arte, 2014), „Dincolo de orizont – Povestiri science-fiction” (ed. Millennium Books, 2015). Volume de autor: „Colţii” (ed. Tritonic, 2008), „Amendamentul Dawson” (ed. Millennium Books, 2012; Crux Publishing, 2017), „În sângele tatălui” (ed. Millennium Books, 2012; ed. Crux Publishing, 2015) ş.a

Ciprian Mitoceanu face dovada unui talent ieşit din comun, ancorat într-o realitate transfigurată fantastic cum puţini autori ştiu să imagineze, darămite s-o mai şi relateze. În paralel cu activitatea didactică, lui Ciprian Mitoceanu îi place să scrie horror, SF, fantasy şi thriller, fiind considerat de mulţi critici internaţionali drept „un autor înzestrat cu mult talent, descris deseori ca versiunea de Stephen King a României”. Şi asta o spun străinii în revista Massacre Magazine.

GEORGE SAUCIUC

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: