„Sângele nu poate să fie fabricat, ci doar să fie donat”

> PS Damaschin i-a îndemnat ieri pe credincioşi să doneze sânge, pentru că donează viaţă

Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, PS Damaschin Dorneanul, a făcut, ieri, un apel credincioşilor să doneze sânge mai ales în această perioadă de pandemie, când este o criză acută de sânge care poate salva vieţi.

PS Damaschin a sfinţit Centrul Judeţean de Transfuzii Sanguine Suceava, odată cu lansarea primei campanii din acest an de donare de sânge, şi a spus că deşi este un moment oficial, este cât se poate de firesc şi cu nimic neobişnuit.

Ierarhul a arătat că este un început, pentru că este mai vizibilă prezenţa preoţilor sau a reprezentanţilor Bisericii la donarea de sânge, dar că, în fapt, este o continuitate, pentru că nu doar acum preoţii vin să doneze sânge sau să coaguleze în jurul lor oamenii mai apropiaţi Bisericii să se implice în această campanie.

Un semn văzut, palpabil al grijii pe care trebuie să o avem faţă de cel de lângă noi

„E un lucru firesc, pe care nu trebuie să-l scoatem în evidenţă. Îl va scoate Dumnezeu dacă va crede de cuviinţă. Spun că este un lucru firesc pentru că este un semn văzut, un semn palpabil al grijii şi atenţiei pe care trebuie să o avem noi faţă de cel de lângă noi” a continuat episcopul-vicar.

PS Damaschin a subliniat că cel care donează sânge în fapt donează viaţă şi devine colaborator al lui Dumnezeu, care este Cel de la care vine viaţa, iar Dumnezeu va avea grijă de această persoană şi o va răsplăti.

„Când Dumnezeu a zis să-ţi iubeşti aproapele ca pe tine însuţi s-a referit la o iubire emoţională, platonică, nematerializată, nevizibilă. Iubirea e doar un sentiment, nu trebuie să se vadă în mod concret. Şi actul de donare de sânge este un gest prin care nu dai o bucată de pâine unui om, nu dai o casă unui om, nu dai o sumă de bani unei persoane aflate în nevoinţă. Dar ce îi dai? Îi dai viaţă! Viaţa vine de la Dumnezeu, iar când tu dai din ceea ce ai înlăuntrul tău, în venele tale pentru cel care are nevoie în venele şi înlăuntrul lui, atunci tu devii colaborator cu Dumnezeu şi Dumnezeu se bucură, şi Dumnezeu binecuvântează, şi Dumnezeu se milostiveşte, şi Dumnezeu are grijă, şi Dumnezeu răsplăteşte. Nu e nevoie ca cineva care donează câţiva mililitri de sânge să primească o recompensă nici din partea statului, nici din partea unei instituţii şi nu trebuie să fie pus la un afişier. Dumnezeu va fi acela care va răsplăti, va binecuvânta şi va aduce ceea ce nimeni nu poate aduce în lumea aceasta celui care face acest gest, şi anume o mulţumire lăuntrică, o împlinire lăuntrică” a spus PS Damaschin.

Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor a ţinut să sublinieze că sângele nu poate să fie fabricat şi că sângele poate fi numai donat.

„Să-i binecuvânteze Dumnezeu pe cei care, mai ales acum, în momente grele, de pandemie, când suntem cuprinşi de frică, îndrăznesc să calce aici gândindu-se la faptul că şi acum nevoia de sânge este cât se poate de acută” a conchis PS Damaschin. (N.B.)

Un comentariu

  1. E bine, e bine! Se pot face si alte gesturi frumoase, daca ai credinta cu adevarat! Sa fim mai buni la suflet! Din pacate este foarte multa ura intre oameni, iar unii politicieni, cu functii de conducere sunt un exemplu in acest sens!

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI