Directoarea Şcolii Nr. 1 Suceava, Gabriela Mihai:

Avem 2 ani de şcoală compromişi

Aşteptăm copiii la şcoală. Îi iubim şi din spatele camerelor, dar abia aşteptăm să-i vedem. Vă daţi seama ce dor ne este de copii?

Directoarea Şcolii Gimnaziale Nr. 1 din Suceava, Gabriela Mihai, fost inspector şcolar general al judeţului, a declarat ieri, la News Bucovina, că speră ca din 8 februarie să fie reluate cursurile faţă în faţă, pentru ca învăţământul să se desfăşoare cât de cât normal, apreciind că pentru mulţi elevi sunt 2 ani de şcoală compromişi, pentru că ei nu au avut posibilitatea să se conecteze şi să participe la cursurile online.

„O decizie ar urma să fie luată în zilele de 2-3 februarie şi aşteptăm un ordin comun al Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei care să redefinească acele reguli de distanţare şi reguli de comportare în spaţiul şcolar. Sper să apară la timp. Decizia va fi luată şi după consultarea epidemiologilor” a spus Gabriela Mihai.

Ea a spus că pe parcursul acestui semestru, la Şcoala Nr. 1 unii profesori au predat din sălile de clasă, pentru că şcoala şi-a îmbunătăţit infrastructura de internet şi sunt mai multe materiale didactice, fiind mai uşor pentru unii profesori, dar că o parte au predat de la domiciliu.

Gabriela Mihai a spus că profesorii îşi doresc revenirea copiilor la şcoală.

„Vă daţi seama ce dor ne este de copii?” a spus Mihai.

Ea a arătat că şi predarea online a început să fie mai mult cu camerele închise.

„Copiii refuză să mai fie cu camera deschisă şi această atitudine a fost însuşită de mai mulţi copii din învăţământul gimnazial. Nu şi la cel primar, unde copiii au nevoie să se vadă între ei. Ei au atâta de mare nevoie de puntea asta afectivă, care în momentul acesta se construieşte foarte greu doar din spatele camerelor închise” a spus profesoara.

Ea a recunoscut că atmosfera care este acum în şcoală, fără elevi, o întristează.

Am cunoscut şcoala asta altfel, era plină, era gălăgie, era veselie

„Nu pot să mă bucur când eu am cunoscut şcoala asta altfel. Era plină, era gălăgie, era veselie, se jucau partide mici de fotbal. Acum e gol” a spus Gabriela Mihai.

Ea a explicat că şcoala are pregătite circuitele de intrare – ieşire şi de circulaţie pe culoare încă din septembrie, când a început anul şcolar 2020 – 2021.

„Avem cinci intrări în şcoală pe care le-am folosit în toamnă, când se intra decalat. Venitul la şcoală era cu mare responsabilitate şi din partea noastră. Noi am făcut eforturi să elaborăm un program de venire a copiilor la şcoală, de intrări, de ieşiri, de parcurgerea culoarelor cu supraveghere. Copiii erau oarecum în siguranţă, dar, mă rog, decizia autorităţilor a fost să se închidă, să trecem pe activitate online” a spus Gabriela Mihai.

Ea a explicat că în învăţământul online cadrele didactice ale şcolii s-au implicat cu toată seriozitatea. „Profesorii noştri îşi fac treaba. Nu vorbim doar de folosirea calculatorului. Noi folosim acum şi tablete grafice, şi scannere, dar nu e în clasă” a spus profesorul sucevean.

Ea a apreciat că sunt 2 ani de şcoală compromişi pentru mai mult de jumătate din numărul elevilor, cu referire şi la elevii care nu s-au putut conecta şi la cei care nu au condiţii acasă.

„Sunt familii care locuiesc într-o garsonieră şi au trei copii” a explicat Gabriela Mihai.

Ea a spus că inclusiv Şcoala Nr. 1 s-a confruntat cu astfel de situaţii – circa 30 de situaţii din 860 de copii –, dar că s-a reuşit rezolvarea lor până la vacanţa de iarnă. Elevii respectivi au primit dispozitive şi de la ISJ, dar şi cu ajutorul asociaţiei părinţilor sau din donaţii.

„Dar nu toate familiile declară că au probleme” a precizat Gabriela Mihai, care a adăugat că foarte mulţi copii nu se conectează de pe tablele sau laptop, ci de pe telefoane, ceea ce nu e normal, pentru că nu au aceeaşi vizibilitate pe ecranul telefonului.

Remediere sută la sută nu va fi

În ceea ce priveşte recuperarea, ea a spus că aşteaptă politicile Ministerului Educaţiei, apreciind că acestea vor cuprinde şi nişte acţiuni remediale.

„Se vorbeşte despre nişte activităţi remediale desfăşurate sâmbăta şi de a se remunera cadrele didactice care se vor ocupa de aceste activităţi remediale. Remediere sută la sută nu va fi. Elevii din clasele terminale au nevoie acum de mare susţinere, dar e nevoie de activitate remedială şi la celelalte clase, şi la acei copii care nu s-au putut conecta, dar şi la acei copii care ar fi fost capabili de performanţă înaltă şi care s-au pierdut în aceşti 2 ani pentru că s-au anulat competiţii precum olimpiadele şcolare şi erau copii dornici de a participa la astfel de activităţi” a spus Mihai.

Ea şi-a exprimat convingerea că toate şcolile din municipiu sunt pregătite pentru reluarea învăţământului faţă în faţă, pentru că ştie ce buget s-a alocat.

„Noi avem stocuri mari de dezinfectaţi, de detergenţi, de soluţii de dezinfectat pentru toate tipurile de suprafeţe. Avem măşti, avem termometre, avem aparate pentru dezinfecţia mâinilor. Avem tot ce ne trebuie şi pentru începutul anului şcolar viitor” a spus Mihai.

Ea a arătat că profesorii aşteaptă ca elevii să revină la şcoală.

„Le spunem copiilor că îi aşteptăm cu drag la şcoală. Nu noi suntem piedica pentru venirea lor la şcoală. Îi iubim şi din spatele camerelor şi abia aşteptăm să-i vedem, chiar dacă nu-i vom putea îmbrăţişa când vin în bănci” a spus directorul Şcolii Nr. 1.

Ea a menţionat că este optimistă şi că îşi doreşte foarte mult reluarea învăţământului faţă în faţă, dar că totul va depinde de ceea ce hotărăsc specialiştii. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: