Valeriu Gheorghiţă:

Vaccinurile sunt eficiente şi împotriva noii tulpini de coronavirus din Marea Britanie

 Preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a precizat ieri că vaccinurile Pfizer, Moderna şi AstraZeneca sunt eficiente şi împotriva tulpinii din Marea Britanie. „Da, la acest moment, datele sunt cât se poate de bune, şi anume eficacitatea acestor vaccinuri este păstrată şi pentru tulpina din Marea Britanie şi care, din păcate, vedem că este emergentă şi în România. Ca atare, a fost un motiv pentru care noi ne-am dorit accelerarea campaniei de vaccinare şi creşterea numărului de persoane vaccinate zilnic, tocmai pentru a asigura protejarea unui număr cât mai mare de persoane într-un interval mai scurt de timp. A fost şi motivul pentru care am decis devansarea etapei a doua, începând cu data de 15 ianuarie. După cum ştiţi, ea era prevăzută la începutul lunii februarie”, a arătat el în cadrul unei conferinţe de presă.

Protocolul de vaccinare pentru cei care s-au infectat după prima doză

Coordonatorul campaniei de vaccinare Valeriu Gheorghiţă susţine că persoanele care s-au infectat după administrarea primei doze trebuie să facă cel puţin rapelul, după vindecare. În unele cazuri este recomandată chiar reluarea întregii scheme de vaccinare. „Dacă o persoană este diagnosticată cu infecţie Sars-CoV-2 după efectuarea primei doze, evident că se aşteaptă vindecarea bolii şi la un interval de circa o lună se poate efectua rapelul sau se reia schema complet, dacă perioada dintre prima doză şi doza de rapel depăşeşte intervalul de 6 săptămâni, de 42 de zile”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Acesta a precizat că această situaţie este încă în dezbatere la nivel de specialişti şi că a solicitat un punct de vedere oficial companiei Pfizer.

Vaccinarea profesorilor depinde de momentul în care ajung în România alte vaccinuri

Vaccinarea profesorilor depinde de momentul în care celelalte tipuri de vaccinuri ajung în România, spune coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă.

„Am analizat mai multe scenarii posibile pentru a asigura continuitatea campaniei de vaccinare, aveam prevăzută opţiunea ca din 7 februarie de fapt să începem vaccinarea cu prioritate a personalului din învăţământ. Însă am avut de ales între a amâna persoane cu boli cronice, persoane cu vârsta de peste 65 de ani şi a decala persoanele care deservesc activităţi esenţiale. Din punct de vedere medical am considerat, alături de colegii mei, că este cel mai înţelept să decalăm cu 10 zile persoanele care deservesc activităţi esenţiale, unde riscul medical propriu-zis pentru persoana în cauză nu este semnificativ”, a declarat, marţi, Valeriu Gheorghiţă.

Conform acestuia, vaccinarea personalului din învăţământ depinde de momentul în care celelalte tipuri de vaccinuri vor ajunge în România, după ce se obţine autorizarea de punere pe piaţă.

Persoanele care deservesc activităţi esenţiale, amânate la vaccinare cu 10 zile

Persoanele care deservesc activităţi esenţiale vor fi reprogramate la vaccinare începând cu data de 28 ianuarie, a anunţat Valeriu Gheorghiţă. Decizia a fost luată ca urmare a unui deficit de doze de vaccin, care ajunge la 117.000.

„Avem un deficit de doze de 117.000. Acest deficit este generat în mare parte de faptul că în săptămâna 18-24 ianuarie am recepţionat cu circa 51,3% mai puţine doze decât trebuiau să fie alocate, reprezentând de fapt 93.340 doze”, a anunţat Valeriu Gheorghiţă.

Acesta a spus că soluţia pentru continuarea campaniei de vaccinare fără afectarea dozelor de rapel, a vaccinării persoanelor cu boli cronice, a celor de peste 65 de ani şi a persoanelor din centrele medico-sociale, centrele de dializă şi a persoanelor nedeplasabile de la domiciliu este reprogramarea, începând cu 28 ianuarie, cu 10 zile a persoanelor care deservesc activităţi esenţiale.

„Începând cu data de 28 ianuarie se reprogramează cu 10 zile toate persoanele care deservesc activităţi esenţiale pentru doza 1, ceea ce reprezintă 35.304 persoane, vor fi reprogramate în ordinea programării din 28 ianuarie, prima zi va fi 8 februarie. Se translatează cu 10 zile mai târziu”, a mai spus Valeriu Gheorghiţă.

Acesta a dat asigurări că se va menţine acelaşi ritm pentru restul persoanelor programate şi că sunt asigurate dozele de rapel pentru persoanele vaccinate până acum.

Cine se vaccinează fără programare

 Persoanele care sunt internate în centre medico-sociale şi rezidenţiale sunt vaccinate fără să fie programate prin platforma informatică, a explicat Valeriu Gheorghiţă,

„Programarea la vaccinare a acestor persoane se efectuează de către Comitetul Judeţean pentru conducerea şi coordonarea intervenţiei care asigură coordonarea activităţilor de vaccinare din fiecare judeţ, împreună cu Direcţia de Sănătate Publică şi din acest motiv nu era relevant ca aceste persoane să se regăsească în platforma de programare, având în vedere că nu se deplasează la un centru de vaccinare”, a spus Valeriu Gheorghiţă.

Tot în această categorie sunt incluse persoanele care sunt în acest moment în curs de hemodializă intermitentă. Aceste persoane se pot adresa centrelor de vaccinare din centrele de dializă, unde după dializă primesc cu prioritate vaccinul, fără programare în platformă.

Tot la excepţii intră persoanele nedeplasabile de la domiciliu, aparţinătorii sau îngrijitorii acestora.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: