Fostul senator sucevean Ilie Niţă, condamnat în primă instanţă de ICCJ la 8 ani şi 5 luni închisoare

Fostul senator sucevean Ilie Niţă a fost condamnat, luni, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la 8 ani şi cinci luni de închisoare.

Niţă a fost trimis în judecată de DNA Suceava, sub control judiciar, pentru instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană, dacă sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, două infracţiuni de evaziune fiscală, patru infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată şi şapte infracţiuni de fals în declaraţii.

În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată Florin Ivanovici, avocat în Baroul Suceava şi reprezentant legal al Casei de Insolvenţă Bucovina IPURL, pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, Niculina Niţă, soţia lui Ilie Niţă, director al unei grădiniţe, pentru patru infracţiuni de folosirea funcţiei pentru favorizarea altor persoane, patru infracţiuni de fals în declaraţii, dar şi Ilie Chitic, administrator al SC Teona Build SRL Suceava, pentru uz de fals în formă continuată.

DNA Suceava a mai anunţat că a dispus trimiterea în judecată şi a Casei de Insolvenţă Bucovina IPURL pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi SC Teona Build SRL Suceava, pentru evaziune fiscală.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au arătat că, în perioada 2009-2017, Ilie Niţă, în calitate de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Suceava şi ulterior senator în Parlamentul României, a exercitat în fapt atribuţiile de control şi administrare a unei societăţi comerciale, deşi, potrivit statutului societăţii, administrator era o altă persoană.

Procurorii anticorupţie arată că acesta a acţionat în aceeaşi manieră şi după intrarea societăţii în procedură de insolvenţă din dispoziţia judecătorului sindic, deşi prerogativele acestei funcţii au fost preluate de Florin Ivanovici, în calitate de lichidator judiciar.

DNA Suceava adaugă că, în acest context, în perioada 26 aprilie 2013 – 27 septembrie 2017, Florin Ivanovici, la instigarea lui Niţă Ilie, nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu prevăzute de legislaţia primară, în sensul că: nu a condus întreaga activitate a societăţii comerciale respective, a tergiversat procedura de insolvenţă pe o perioadă de peste 4 ani, în condiţiile în care activul societăţii se limita la patru autovehicule, din care trei nefuncţionale, procedura nefiind încheiată până la momentul la care judecătorul sindic a dispus înlocuirea sa cu un alt lichidator judiciar, nu şi-a precizat poziţia de a menţine şi executa sau de a denunţa un contract de parteneriat public privat încheiat anterior între societatea comercială respectivă şi o unitate administrativ-teritorială, despre existenţa căruia avea cunoştinţă.

„Acţionând în această manieră, lichidatorul judiciar a facilitat continuarea activităţii comerciale de către inculpatul Niţă Ilie, în numele acelei societăţi, perioadă în care acesta a realizat încasări în cuantum total de 871.518 lei, neevidenţiate şi nedeclarate organelor fiscale. Astfel, a fost creat un prejudiciu material în acelaşi cuantum creditorilor firmei respective, întrucât sumele de bani obţinute nu au fost aportate la masa credală în vederea stingerii debitelor” susţin procurorii.

Mai mult, potrivit rechizitoriului, în aceeaşi perioadă, Ilie Niţă, în calitate de administrator al aceleiaşi firme, dar şi al SC Teona Build SRL Suceava, cu intenţie, a ascuns sursa impozabilă sau taxabilă pentru activitatea comercială desfăşurată inclusiv în perioada insolvenţei, pentru care a încasat suma totală de 2.929.664 lei, neevidenţiată contabil şi nedeclarată organelor fiscale, ceea ce a avut drept consecinţă sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale în cuantum total de 693.289 lei.

Procurorii anticorupţie mai susţin că, în perioada 2016 – 2017, Niculina Niţă, în calitate de reprezentant al grădiniţei al cărei director era şi de preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor, cu încălcarea dispoziţiilor legale, a semnat mai multe documente esenţiale întocmite în procedurile de achiziţie publică derulate, fapt ce a determinat ca soţul său, Ilie Niţă, având calitatea de administrator în fapt a două societăţi comerciale, printre care şi SC Teona Build SRL, să obţină, în mod indirect, foloase patrimoniale în cuantum total de 146.552 lei, reprezentând totalul valorii a patru contracte de execuţie lucrări.

În acelaşi context, în scopul adjudecării celor patru contracte de lucrări, Ilie Niţă a folosit mai multe înscrisuri falsificate cu ocazia organizării licitaţiilor, consideră procurorii.

DNA Suceava mai arată că, în acelaşi interval de timp, Niculina Niţă ar fi consemnat în fals în declaraţiile date în calitate de preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor că nu are niciun interes de natură să afecteze imparţialitatea pe parcursul procesului de verificare/evaluare a candidaturilor/ofertelor, în condiţiile în care cunoştea că soţul său, Ilie Niţă, era administratorul în fapt al celor două societăţi comerciale care au adjudecat contractele menţionate anterior.

Procurorii mai susţin că, în perioada 2014 – 2017, Ilie Niţă, cu intenţie, a omis să consemneze veniturile în valoare totală de 2.041.482 lei, încasate în nume propriu, dar obţinute sub aparenţa derulării activităţii comerciale a societăţilor pe care le controla.

Totodată, în lunile ianuarie – februarie 2018, Ilie Chitic, în calitate de administrator al SC Teona Build SRL Suceava, cu scopul de a induce în eroare organele judiciare, a depus la dosarul cauzei un înscris falsificat intitulat „contract de subantrepriză nr. 14 din 18.02.2013”, iar ulterior o copie a aceluiaşi document a fost depusă de inculpat şi la Primăria Municipiului Suceava – Direcţia Patrimoniu.

În acest caz s-au constituit părţi civile Primăria Municipiului Suceava, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Suceava, Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava şi Şcoala Gimnazială Specială „Sf. Stelian” Rădăuţi.

Totodată, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ce aparţin lui Ilie Niţă până la concurenţa sumei de 1.564.807 lei şi s-a mai dispus indisponibilizarea şi instituirea măsurii asigurătorii a popririi de către Senatul României sumelor de bani datorate sau care urmează a fi datorate în viitor cu titlu de venituri din muncă inculpatului Niţă Ilie, până la concurenţa sumei de 1.564.807 lei, mai arată DNA Suceava. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: