Deputatul Ioan Balan, către ministrul Economiei:

E puţin probabil ca până în iunie să asistăm la o revenire integrală a activităţilor din turism

> „Veţi prelungi valabilitatea voucherelor de vacanţă şi veţi susţine scutirea de la plata impozitului specific?” a fost întrebat ministrul

Vicepreşedintele regional al PNL, deputatul de Suceava Ioan Balan, a transmis o interpelare ministrului Economiei, Claudiu Năsui, căruia îi cere măsuri pentru susţinerea activităţii firmelor din domeniul turistic care au fost puternic afectate de pandemia cu noul coronavirus.

„Operatorii economici din domeniul turismului au fost, fără îndoială, cel mai puternic afectaţi de efectele negative ale pandemiei Covid-19. De pildă, turismul din Moldova a pierdut nu numai un număr consistent de turişti străini (aflat în creştere până la debutul pandemiei), dar a fost puternic afectat şi de măsurile de restricţie sanitară impuse la nivel naţional” arată Ioan Balan în interpelare.

El a amintit că în anul 2020 Guvernul României a promovat o serie de măsuri deosebit de utile pentru sprijinirea agenţilor economici din turism pentru a depăşi dificultăţile economice: acoperirea financiară a şomajului tehnic, scutiri/ amânări/reduceri de la plata unor impozite, facilităţi şi granturi din fonduri europene.

„La începutul anului 2021, chiar dacă Guvernul României face eforturi deosebite pentru a gestiona succesul campaniei de vaccinare a populaţiei, care să ne aducă cât mai aproape de normalitate, cred că în cea mai realistă variantă activităţile din domeniul turismului vor înregistra o relansare importantă abia la începutul verii” a spus Ioan Balan.

El a mai explicat că pentru regiuni cu un potenţial turistic deosebit, cum sunt nordul şi nord-estul Moldovei, în care foarte multe persoane sunt angrenate în acest tip de activităţi, este esenţial ca măsurile de sprijin să continue până la reluarea în proporţie de cel puţin 80% a activităţilor din turism/ agroturism.

În aceste condiţii, deputatul Ioan Balan solicită ministrului să spună dacă are în vedere faptul că în anul 2020 voucherele de vacanţă au fost foarte puţin utilizate ca urmare a măsurilor de restricţie, iar prin Ordonanţa de urgenţă nr. 35/2020 perioada de valabilitate a voucherelor de vacanţă, emise în perioada martie 2019 – decembrie 2019, indiferent de suport, s-a prelungit până la data de 31 mai 2021.

„Vă rog să precizaţi dacă aveţi în vedere să propuneţi prelungirea valabilităţii voucherelor emise în anii 2019/2020, astfel încât acestea să poată să fie folosite şi să contribuie consistent la revenirea turismului românesc” a solicitat deputatul PNL.

El a mai arătat că în condiţiile în care este puţin probabil ca până în luna iunie să se ajungă la o revenire integrală a activităţilor din domeniul turismului, cere ministrului să spună dacă va susţine în cadrul Guvernului ca scutirea de la plata impozitului specific să fie avansată din luna martie până în luna iunie, iar instrumentele de ajutor guvernamental să fie continuate cel puţin până la începutul verii. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: