De ce se ceartă liberalii ?

Fiindcă se apropie alegerile la partid, iar câţiva grăbiţi fură startul! Unii zic că ar fi vorba de o simplă dispută, numai că orice dispută înseamnă concurenţă de idei şi programe, ceea ce nu face rău niciunei formaţiuni politice. Cearta însă nu face bine, fiindcă un partid trebuie să degaje impresia de forţă şi unitate, chiar şi atunci când e în joc soarta viitorului congres. Cu atât mai mult cu cât liberalii s-au angajat alături de USR-PLUS şi UDMR să guverneze România în această perioadă cumplită de pandemie şi restricţii social-economice.

Cine vrea să vadă cum se desfăşoară alegerile interne într-un partid de veche tradiţie din lumea civilizată n-are decât să ia exemplul Uniunii Creştin-Democrate Germane, care şi-a desemnat liderul în linişte şi într-o atmosferă dominată de ideea de bună guvernare. E vorba de Armin Laschet, cel ce va duce mai departe misiunea Angelei Merkel, de 16 ani cancelar al celui mai puternic stat european. La noi de ce nu se poate fără ceartă? Că doar rivalii nu sunt fitecine, ci colegi şi chiar prieteni, personalităţi marcate de politica ultimului deceniu, inşi cu anumite rezultate şi competenţe, cu ceva experienţă europeană.

E ceartă şi nu dispută, întrucât Rareş Bogdan, parlamentar european, a promovat atacul la persoană împotriva prietenului Orban(?), acuzându-l că „i s-a umflat capul. Şi-a închipuit că e câinele alfa“, vrând să spună masculul alpha. L-a apucat deodată bâzdâcul să fure startul pentru a se poziţiona în fruntea plutonului de candidaţi la şefia partidului, doar nu de altceva a ieşit în presă cu asemenea discurs, semn că bălăcăreala la vârful PNL va continua, iar presa de opoziţie o va amplifica. Din păcate.

Demersul lui Rareş Bogdan, însă, are şi nu are şanse. Ludovic Orban s-a dovedit un negociator redutabil, reuşind imposibilul: a creat cu ajutorul colegilor o majoritate parlamentară ad-hoc cu care a dărâmat Guvernul Dăncilă şi a obţinut învestitura guvernului liberal, cu toate că, până la alegerile din 6 decembrie, majoritatea în jurul PSD nu a putut fi clintită. Cu siguranţă talentul său de negociator l-ar putea salva şi de data aceasta, dacă doreşte şi dacă are acceptul preşedintelui Iohannis, căci Orban i-a fost mereu un colaborator loial.

Deocamdată, Rareş Bogdan beneficiază, se spune, dar eu nu bag mâna în foc, de filialele liberale din Ardeal, poate vor mai fi fiind şi altele, însă preocuparea presei ar trebui să fie nu meciul ca atare între ai noştri şi ai lor, ci proiectele şi programele cu care vor să vină în fruntea partidului. Cele ce până azi nu s-au prezentat, chiar dacă e vorba de un partid liberal şi democratic aflat la guvernare.

Congrese de alegeri vor avea şi celelalte partide după reluarea activităţii noului parlament pe 1 februarie, iar liderii acestora au şi ei temerile şi necazurile lor, înainte de a se bucura de spectacolul liberal. Pe deasupra, la USR-PLUS situaţia e şi mai dramatică: se va alege numai unul dintre cei doi corifei, Dacian Cioloş ori Dan Barna, reprezentând cele două componente încă nesudate ale formaţiunii.

Nici PSD nu stă pe roze: trei grupări stau să se sfâşie: a lui Marcel Ciolacu, câştigătoare a alegerilor parlamentare, dar cu ratarea guvernării, a oamenilor lui Dragnea reprezentaţi foarte vocal-aţos de Codrin Ştefănescu cu echipa sa de peremişti şi gruparea „foştilor“, cu Gabriela Firea, Mihai Tudose, Sorin Grindeanu şi Viorica Dăncilă. Or mai fi fiind şi alţii.

Să mai spunem că liberalii au o „tradiţie“ îndelungată a disputelor, a certurilor şi chiar a schismelor interne, adică a „roirii“ unor personalităţi, grupuri şi constituirea altor formaţiuni liberale: Partidul Liberal – Aripa Tânără, Partidul Liberal ’93, Partidul Liberal Reformator, Partidul Naţional Liberal – Convenţia Democratică (Cerveni), Partidul Socialist Liberal (acelaşi Cerveni), Alianţa Liberalilor şi a Democraţilor… Semn că partidul liberalilor este o formaţiune vie, cu oameni orgolioşi, cu convingeri politice puternice. Din păcate, managementul unui asemenea conglomerat nu este deloc la îndemâna oricui şi nici pentru multă vreme.

Însă pentru lecţia actuală a sunat clopoţelul. Sper ca pauza să dureze până la congres.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: