Cursuri gratuite vizând tăierile corecte la pomii fructiferi

Aşa cum procedează de câţiva ani, şi în 2021 specialiştii Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare pentru Pomicultură Iaşi organizează mai multe sesiuni de cursuri gratuite pentru cei care vor să înveţe cum trebuie realizate în mod corect tăierile la pomii fructiferi.

Programul se desfăşoară în luna februarie, în mai multe locuri, printre care şi livezile din municipiul Fălticeni, şi este oferit tuturor celor interesaţi. Acesta se va desfăşura pe grupe de 10-15 persoane, fiecare grupă fiind îndrumată de un inginer specialist. Persoanele care vor participa la cursurile pentru tăieri la pomi fructiferi se vor prezenta cu echipament de lucru (foarfece pomi, fierăstrău, mănuşi şi îmbrăcăminte corespunzătoare pentru lucru în condiţii de iarnă).

Tăierile reprezintă lucrări esenţiale în plantaţiile de pomi fructiferi şi sunt absolut necesare pentru o producţie de calitate. Tăierile sunt de mai multe feluri, în funcţie de scopul urmărit: tăieri de formare a coroanei, tăieri de rod, tăieri de întinerire, tăieri în verde.

Astfel, tăierea este una dintre lucrările obligatorii, ce are ca scop corectarea creşterii astfel încât resursele naturale să fie cât mai bine valorizate. Este o lucrare anuală ce se realizează la aproape toate speciile de pomi fructiferii şi de care depinde în mare măsură nivelul producţiei, calitatea ei, dar şi vigoarea plantaţiei.

Pentru cursurile organizate la Fălticeni se pot obţine relaţii suplimentare de la ing. Ionuţ Gavril, tel: 0753.010.595.

Zona Fălticeni este recunoscută ca una în care pomicultura este dezvoltată, existând multe persoane care se pricep să efectueze lucrările de întreţinere din livezi, adevăraţii specialişti făcând faţă cu greu solicitărilor, mai ales că au o clientelă deja formată.

De la cei care prestează tăieri de formare şi rodire la pomi fructiferi am aflat că pentru un măr cu vârsta mai mică de 2 ani tăierile costă 5 lei, pentru unul de 4 – 5 ani, în jur de 30 de lei/bucată, iar pentru merii mai bătrâni de 10 ani, costurile de curăţare pot ajunge şi la 50 de lei. Preţurile sunt negociabile, pentru posesorii de livezi aplicându-se şi reduceri.

Tăierile la pomii fructiferi se efectuează în perioada de repaus, toamna după căderea frunzelor sau primăvara până la pornirea în vegetaţie.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: