Şi după Lunea Neagră ce vine ?

Marţea Neagră, Miercurea Neagră… Şi-mi piere cheful a mai bleşti ceva de pisica neagră, ieşită nu ştiu de unde în cale, ori de păianjenul, şi el negru, căzut ca din întâmplare tocmai pe cozorocul şepcii mele decolorate de soare…

Simple potriviri, veţi zice. Dar nu pot înţelege nicidecum de ce titlurile emisiunilor unor posturi de televiziune, deocamdată numai două, şi ale unor ziare pline de minciuni şi gogoşi electorale din pricina cărora nici nu mai apar pe hârtie, ci doar pe Net, sunt Marţea Neagră, imediat după „Lunea Neagră“, aceea mondială de pe 18 ianuarie, iar apoi Miercurea Neagră ş.a.m.d. Probabil că va urma un lung serial de zile Negre cu care respectivii jurnalişti îşi sperie şi îşi atrag totodată cititorii şi spectatorii fraieri, închipuindu-şi că lumea e moartă după astfel de ştiri scălâmbe şi idei superstiţioase. Nu contează cui se adresează, bani din rating să iasă!

Din păcate, Lunea, Marţea… Negre mă forţează să-mi aduc aminte faze rămase de pe vremea multelor examene ale facultăţii când un asemenea fapt căpăta proporţii abisale. Acum însă Marţea, Miercurea… Negre vin la TV cu manipulări la fel de negre: dezastru cu coronavirusul! Din nou explozie de decese şi contaminări! (deşi de la Crăciun numărul contaminaţilor şi al decedaţilor s-a tot diminuat, iar zonele roşii s-au redus la una), „(Guvernanţii) au incapacitate administrativă, sunt şi proşti şi fuduli”; „Coaliţia Ţeparilor ţine deschis robinetul creşterii constante de preţuri şi permanent închis pe cel al păstrării puterii de cumpărare!”, Rareş Bogdan a dat lovitura de graţie PNL-ului, iar PDL-ul lui Băsescu a preluat frâiele partidului; nenorocire! gravisim: şcolile rămân închise şi vom avea o generaţie nouă de tâmpiţi; Câţu a împrumutat o groază de bani şi criza nu mai poate fi oprită, de aceea va concedia bugetari, iar pensiile nu vor mai creşte; vai, vulcanul Etna scuipă din nou foc şi lavă, iar un cutremur devastator ne paşte căci nu e zi să nu avem cutremure ameninţătoare (în jur de 2-3 grade!)…

Cui se adresează asemenea îngroziri prosteşti şi minciuni handicapate cu Luni, Marţi… Negre? Fiindcă oricare om cu capul pe umeri, responsabil faţă de familie şi semeni, indiferent de studii şi diplome, observă cu uşurinţă că „realitatea“ prezentată la televizor nu se potriveşte deloc cu ceea ce se vede în jur. Pe deasupra, coborârea limbajului jurnalistic în zona mocirlei şi a maidanului e semn că publicul căruia i se adresează este tocmai acela fără judecată, fără carte, fără educaţie, uşor de prostit. Să mai observăm că ticăloşia asta mediatică a devenit obişnuinţă de pe vremea guvernărilor Grindeanu-Tudose-Dăncilă, când era nevoie să se abată atenţia de la mătrăşirea legilor în interesul scăpării de puşcărie a Voievodului de Teleorman la „colosala“ competenţă a lui Orlando Teodorovici şi a lui Tudorel Toader.

Fireşte, votul profesorului universitar, al academicianului este egal cu al analfabetului funcţional, dar aici se ridică problema moralităţii şi a corectitudinii: câştigând alegerile pe baza voturilor categoriilor sociale defavorizate şi neşcolarizate, tentaţia de a lăsa învăţământul de izbelişte este mare. Acesta e adevăratul motiv al nereformării educaţiei româneşti în ultimii 30 de ani: au nevoie de mulţi cetăţeni fără şcoală să-i prostească. Fiindcă mai mulţi analfabeţi = mai multe voturi.

Ce ne facem, însă, când criza educaţiei se adânceşte ca acum, iar analfabetismul, ignoranţa, neînţelegerea ştiinţelor devin vulnerabilităţi naţionale? Căci tocmai asta se întâmplă în aceste zile: marii sforari naţionali şi nu numai provoacă haos prin propaganda tragică împotriva vaccinării şi a distanţării fizice şi sociale, diminuând serios şansele revenirii la viaţa normală şi ale reluării activităţilor economice. A nu se omite nici interesele unor puteri precum Rusia şi China de a ne mina viitorul în cadrul Uniunii Europene şi NATO, deoarece le sunt ameninţate planurile de supremaţie mondială, aşa că atacă mereu puterea economică şi militară a statelor componente… Doar nu o fac de drag de România şi pentru democraţie.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: