Dan Ioan Cuşnir îi sugerează viceprimarului Lucian Harşovschi să preia din exemplele de bune practici în gestionarea câinilor fără stăpân

…Şi să evite să se mai pronunţe asupra unor subiecte fără să consulte specialişti în domeniu

Preşedintele Organizaţiei Municipale PSD Suceava, consilierul local Dan Ioan Cuşnir, consideră că tema gestionării câinilor fără stăpân din municipiu ar trebui abordată de membri ai executivului local cu mai multă atenţie şi cu preluarea unor exemple de bune practici din ţară şi din străinătate, în condiţiile în care s-a constatat că municipalitatea nu a găsit o soluţie pentru a rezolva această problemă.

Vă prezentăm comunicatul remis redacţiei de liderul PSD Suceava, Dan Ioan Cuşnir. (N.B.)

Cetăţenii Sucevei au intrat în 2021 cu speranţa într-un an mai bun, într-o revenire la aşa-zisă stare de normalitate, indiferent cum îşi defineşte fiecare normalitatea. După un an 2020 plin de întrebări şi de nelinişti, în care am intrat şi am trecut prin această ciudată pandemie, cât şi prin două campanii electorale, locuitorii acestui oraş îşi doreau să aibă parte de linişte, progres şi bunăstare, astfel cum li s-a promis de către cei care au câştigat respectivele curse electorale.

În schimb s-au trezit din nou parcă într-o nouă campanie electorală. Şi când spun acest lucru, mă refer la comportamentul administrativ şi la declaraţiile zgomotoase ale viceprimarului Lucian Harşovschi. Acesta revine cu o temă veche şi nerezolvată, uitând că aceasta a mai fost pusă anterior pe tapet, făcând subiectul tuturor campaniilor electorale din trecut, respectiv problema câinilor fără stăpân şi fără adăpost care îşi duc traiul pe străzile municipiului nostru.

Problema nu este poate nici uşor de înţeles şi nici uşor de gestionat, dar numai părinţii care şi-au văzut copiii desfiguraţi de un câine agresiv sau numai un bătrân fără apărare care a fost muşcat de un astfel de patruped pot înţelege că existenţa câinilor fără stăpân este o problemă cu adevărat serioasă. Trebuie făcut ceva în acest sens, cum trebuia făcut acest „ceva” de foarte mulţi ani în urmă. De fiecare dată în discuţia câinilor fără stăpân s-au luat în calcul multe aspecte, de la iubirea şi afecţiunea pentru aceste vieţuitoare, până la probleme de ordin practic şi administrativ. Se ştie că principala problemă a gestionării acestor patrupede, în spiritul civilizaţiei şi al drumului european pe care îl parcurgem, este cea a adăposturilor pentru câini, pentru ca aceştia să poată fi adunaţi, trataţi medical, sterilizaţi, îngrijiţi corespunzător şi iubiţi. Adăposturile ar putea astfel deveni atât o casă pentru aceste fiinţe, dar ar putea deveni şi un loc organizat în care cei doritori ar putea adopta în mod civilizat un câine. Adoptarea unui câine ar putea fi o lecţie de viaţă pentru orice copil sau ar putea fi o lecţie de umanitate pe care am putea să o oferim tuturor. Din păcate, nici în anul 2020 situaţia nu diferă mult de anii precedenţi. Acelaşi singur adăpost existent, aceleaşi promisiuni goale şi multe discuţii pe lângă subiect.

Revenind la zgomotosul Lucian Harşovschi, căci el este eroul nostru de azi, care s-a hotărât în sfârşit sau din nou, în calitate de viceprimar, să rezolve problema câinilor fără stăpân în doi timpi şi trei mişcări, constatăm că acesta „s-a pronunţat” pentru o campanie de sterilizare a câinilor fără stăpân din toată zona metropolitană Suceava şi preluarea lor în adăpost, afirmând că locul câinilor nu este pe stradă.

Caracteristic pentru modul în care fac declaraţii reprezentanţii partidului din care domnul Lucian Harşovschi face parte, reţineţi, viceprimarul „s-a pronunţat”, nimic altceva, fără să apeleze la specialişti, că doar el se pricepe la toate. Domnule Harşovschi, vă mulţumim din inimă pentru faptul, chiar şi tardiv, că v-aţi pronunţat, dar cetăţenii care v-au votat au aşteptat să veniţi în faţa lor şi să le transmiteţi că „s-a rezolvat” problema, nu că s-a îndurat şi domnia voastră să se pronunţe asupra acestei probleme vechi şi dureroase. Domnul viceprimar afirmă totodată faptul că nu e de acord ca anumite fundaţii să vină şi să sterilizeze câinii fără stăpân, după care să îi elibereze înapoi pe străzi, fără să ştie sau, mai grav, fără să îi pese că Suceava nu are în momentul de faţă decât o capacitate foarte mică de adăpostire permanentă a acestor animale, vreo 200 de locuri, în care viceprimarul cel zgomotos vrea să înghesuie vreo 2000 de câini fără stăpân. Dacă l-ar interesa părerea specialiştilor, ar afla şi Lucian Harşovschi că în ţările civilizate problema a fost rezolvată după principiul „Catch, Neuter, Release” adică „Prinde, Sterilizează, Eliberează”, deci campanii masive de sterilizare urmate de campanii masive pentru adopţie. Cu alte cuvinte, zgomotosul viceprimar acceptă eventualul sprijin al acestor fundaţii, dar cu anumite condiţii. Uită însă faptul că, mai corect şi mai sincer zis, Suceava are aceeaşi capacitate limitată de adăpostire de zeci de ani, cu foarte puţine şi insignifiante excepţii. Şi atunci, domnule viceprimar, se prefigurează multe întrebări la care sunteţi dator să răspundeţi cetăţenilor acestei urbe. În primul rând, ce măsuri concrete aţi luat, în calitatea de viceprimar, pe care o deţineţi de prea mulţi ani, pentru a demara construirea altor adăposturi sau pentru modernizarea celui existent? În al doilea rând, dacă tot v-aţi declarat un adept înfocat al modernizării oraşului, dar şi al utilizării raţionale a fondurilor publice, de ce nu au fost atrase aceste fonduri din surse externe sau de ce nu aţi încurajat acţiunile fundaţiilor care doresc să trateze cu respect şi profesionalism problema câinilor fără stăpân şi apelaţi în continuare la soluţia unui adăpost gestionat ineficient şi mâncător de bani publici? Care e rolul pe care vi-l asumaţi în această problemă şi care este rolul primăriei pe care o reprezentaţi?

Ca să se poată compara cu nişte gospodari din alte oraşe, îl informez pe locotenentul lui Ion Lungu că şi în România sunt exemple de bune practici: Primăria Galaţi în 2020 sau Primăria Constanţa în 2021 împreună cu ONG-ul Animal Society au construit proiecte serioase care produc schimbări reale; asta fac oamenii gospodari. Suceava este în continuare la nivel de gargară electorală ieftină şi fără rezultate; asta fac cei care sunt impotenţi din punct de vedere administrativ dar vor să se dea gospodari.

Desigur că întrebările anterioare au o evidentă componentă de retorică, dar măcar la o întrebare tot trebuie să răspundeţi: ce sens are să vă construiţi această imagine falsă de om preocupat de problemă, când faptele şi discursul dumneavoastră în toţi aceşti ani au fost atât de goale de conţinut, încât ecoul lor vă mai urmăreşte şi astăzi?

Cineva spunea atât de înţelept că dacă vrei cu adevărat să rezolvi o problemă vei găsi întotdeauna o cale, iar dacă nu vrei să o rezolvi, vei găsi întotdeauna o scuză.

Este şi cazul lui Lucian Harşovschi, care doar se pronunţă mereu, fără a găsi nici calea, nici resursele şi nici compasiunea pentru aceste patrupede. Găseşte doar scuze. Să nu uităm că dăruirea şi loialitatea unui câine pentru stăpânul lui, definesc până la urmă noţiunea de iubire necondiţionată. Dar Lucian Harşovschi nu cred că a conştientizat vreodată acest lucru, atât timp cât el iubeşte câinii, dar cu anumite condiţii. Cred că animalele acestui pământ meritau o specie umană mai reuşită…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: