Două transporturi de material lemnos, semnalate ca fiind ilegale, nu aveau abateri

> Poliţişti şi specialişti silvici, puşi pe drumuri, au efectuat verificări preţ de câteva ore

Poliţiştii suceveni au verificat recent două transporturi de materiale lemnoase care au fost semnalate prin 112 ca fiind ilegale. Verificările au arătat însă că ambele transporturi erau efectuate legal.

Astfel, un bărbat din Suceviţa a sesizat Poliţia, joi, în jurul orei 17.30, cu privire la faptul că o autoutilitară transportă material lemnos multiplu, folosind acelaşi aviz şi deplasându-se dinspre comuna Suceviţa către comuna Marginea.

Autoutilitara nu a fost identificată pe traseul Marginea – Suceviţa, însă poliţiştii au efectuat verificări prin aplicaţia Iwood Tracking, identificând autoutilitara şi constatând că pentru ea au fost emise avizele de însoţire din 21.01.2021, ora 11.47, pentru cantitatea de 2,4 mc lemn fag foc, 0,4 mc lemn foc paltin de munte, cu punct de descărcare în comuna Cajvana, respectiv avizul din 21.01.2021, ora 14.36 pentru cantitatea de 2,45 mc lemn fag foc, 0,35 mc lemn foc paltin de munte cu punct de descărcare în comuna Cajvana.

Prin urmare, din verificările efectuate, poliţiştii nu au formulat suspiciuni cu privire la legalitatea transportului de material lemnos.

Peste câteva ore, acelaşi bărbat a apelat din nou la 112, susţinând că în zona denumită Rusca, pe raza comunei Suceviţa, un autocamion efectuează un transport de material lemnos ilegal.

Poliţiştii s-au deplasat în zonă, depistând vehiculul pe un drum forestier, în zona denumită Pârâul Rusca.

La volanul autocamionului se afla un bărbat din Volovăţ, care e şi administratorul unei firme din domeniul silvic. El a precizat că a încărcat materialul lemnos din mai multe platforme primare autorizate ale unei partizi, lemn pe care l-a adjudecat în urma licitaţiei organizate de Direcţia Silvică Suceava.

Bărbatul a prezentat şi avizele din 21.01.2021, ora 19.58, având înscrisă cantitatea de 16,52 mc buşteni gater de esenţă răşinoase, pentru autoutilitară, respectiv din 21.01.2021, ora 20:03, având înscrisă cantitatea de 19,67 mc lemn rotund pentru cherestea de esenţă răşinoase, pentru remorcă.

Apoi, bărbatul din Suceviţa a declarat poliţiştilor că are suspiciunea că materialul lemnos încărcat nu ar avea provenienţă legală şi că ar fi fost încărcat din alte locuri decât platformele primare autorizate.

Prin urmare, un inginer din cadrul Ocolului Silvic Marginea a confirmat că firma şoferului camionului a achiziţionat material lemnos din acest act de punere în valoare (APV).

Ulterior, au fost identificate platformelor primare autorizate la acest parchet, constatându-se că erau stabilite şi 10 platforme, din care, 3 platforme pe drumul forestier Pârâu Rusca.

Astfel, ca urmare a consultării aplicaţiilor prin GPS, personalul silvic din cadrul OS Marginea a constatat că autoutilitara se afla în locul identificat cu coordonate GPS ce corespundeau platformei primare autorizate D6 din schiţa parchetului.

Nici de această dată apelantul din Suceviţa nu s-a mulţumit cu rezultatele verificărilor şi a declarat că materialul lemnos ar fi fost încărcat dintr-o altă locaţie, de pe drumul forestier Pârâu Rusca”, aflată la o distanţă de circa 1-2 km pe acest drum, fără a cunoaşte cu exactitate locul încărcării.

Drept urmare, poliţiştii au mers la locul indicat, prilej cu care personalul silvic a constatat că acesta corespundea cu coordonatele GPS ale platformei autorizate D10 din schiţa parchetului. În aceste condiţii, s-a constatat că materialul lemnos identificat încărcat avea provenienţă legală şi provenea din platformele autorizate ale APV.

Într-un final, verificările au arătat că transportul de masă lemnoasă era legal. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: