„O caut cu lumânarea”

> Adaptare după povestea „Ivan Turbincă” de Ion Creangă

„O caut cu lumânarea” este noua producţie a Teatrului Municipal „Matei Vişniec” Suceava, premiera fiind anunţată pentru vineri, 5 februarie, de la ora 19.

Despre spectacolul „O caut cu lumânarea” ne povesteşte Răzvan Bănuţ, actor al teatrului sucevean, protagonistul acestui one man show: „«O caut cu lumânarea» este o adaptare după povestea «Ivan Turbincă» de Ion Creangă. O adaptare în stil commedia de’ll arte, unde personajele şi acţiunea capătă o tentă modernă. Practic, pe stil, toate-s vechi şi nouă toate, iaca un spectacol unde personajul principal îşi spune singur povestea, cât poate el de bine. Acuma, în faţa morţii nimeni nu poate să-şi spună povestea mai bine decat el însuşi. Că dacă s-ar putea altcumva, altfel am sta de poveşti azi. Uneori se poate, uneori nu se poate. Acuma? Om videa. Vidmaaaa!”

„Ivan Turbincă” este o poveste satirică ce aparţine îndrăgitului scriitor Ion Creangă şi a fost publicată la 1 aprilie 1878 în revista „Convorbiri literare” din Iaşi. Ivan, personajul principal, are porecla „Turbincă” pentru că traista fermecată a acestuia – „turbinca binecuvântată de Dumnezeu” – reprezintă un element foarte important în desfăşurarea aventurilor prin care trece.

Naraţiunea are o temă cu origini în folclorul românesc. Ni se relatează aventurile unui soldat care călătoreşte din lumea celor vii în Rai şi în Iad, căutând nemurirea. Textul include şi un portret al Sfântului Petru, ca paznic al Raiului, o referire la puterile miraculoase ale Sfântului Nicolae, precum şi referinţe umoristice la stilul de viaţă al boierilor autohtoni.

„Povestea «Ivan Turbincă» ne aşteaptă cu o frumuseţe şi un univers sonor aparte, prin folosirea expresiilor ruseşti ce dau autenticitate personajului principal, îmbogăţindu-i veselia, făcându-l simpatic cititorului şi ascultătorului. Umorul este întreţinut prin observaţiile şi reflecţiile glumeţe sau satirice ale autorului, prin glumele împrumutate din fondul tradiţional, unele provenind din imaginaţia proprie povestitorului. Prin această atmosferă dominată de buna dispoziţie, pe care o regăsim în toate poveştile lui Creangă, opera sa are o notă foarte personală, unică în literatura română” mai anunţă reprezentanţii Teatrului „Matei Vişniec”.

Biletele vor putea fi achiziţionate de la casieria teatrului şi online (www.blt.ro),  doar din data de 1 februarie, pentru a reduce riscurile ce pot apărea în cazul în care se va amâna din nou spectacolul din cauza pandemiei. Până atunci, poate fi apelat serviciul de rezervări de bilete al teatrului, disponibil la numărul de telefon 0759048677 sau la email bilete@teatrulmateivisniec.ro. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: