La împlinirea a 392 de ani de la trecerea la cele veşnice

Parastas pentru sufletul vrednicului de pomenire Anastasie Crimca

În ziua de 19 ianuarie 2021, la Mănăstirea Dragomirna, Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, a oficiat slujba Parastasului în cinstea Mitropolitului Anastasie Crimca, ctitorul aşezământului monahal.

Locaş iubit al vlădicii Anastasie Crimca, Mănăstirea Dragomirna a îmbrăcat haine de sărbătoare pentru a cinsti cum se cuvine memoria marelui arhiereu, om de cultură, iubitor de artă şi de neam.

În pridvorul bisericii mari, lângă mormântul ierarhului, un sobor de preoţi, condus de Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, alături de obştea mănăstirii, a înălţat rugăciuni de pomenire pentru sufletul celui care a fost aprig apărător al credinţei ortodoxe şi mitropolit al Moldovei vreme de 20 de ani.

În cuvântul de învăţătură de la finalul parastasului, Preasfinţia Sa a făcut referire la rolul extraordinar pe care l-a avut Anastasie Crimca în viaţa monahală din Moldova secolelor XVI – XVII, la bogata sa activitate de cărturar şi, mai ales, la darul făcut culturii şi arhitecturii româneşti prin ctitorirea Mănăstirii Dragomirna. „Nu doar în piatră s-a sculptat frumos la Dragomirna, ci inimi împietrite au dobândit aici frumuseţe lăuntrică. Nu doar manuscrise s-au împodobit aici, ca nicăieri altundeva, ci oamenii s-au împodobit cu virtuţi.”

De asemenea, părintele episcop-vicar a îndemnat, prin cuvântul său, la recunoştinţă şi la păstrarea şi transmiterea mai departe a duhului ctitorului Anastasie Crimca în obştea Dragomirnei, prin grija faţă de biserică, înfrumuseţarea slujbelor, promovarea preţioaselor obiecte de patrimoniu ce îi poartă amprenta şi revigorarea preocupărilor lui culturale.

La invitaţia maicii stareţe Maria Magdalena Gherghina, la eveniment au fost prezenţi monahi şi monahii, stareţi şi stareţe de la mănăstirile „Sfântul Ioan cel Nou”, Cămârzani, Voroneţ, Buciumeni, Teodoreni, părintele protopop Ionel Doru Budeanu (Suceava I), precum şi părintele secretar eparhial, protos. Justinian Săvescu, dar şi oficialităţi locale, între care primarul comunei Mitocu Dragomirnei, Radu Reziuc.

Răspunsurile la strană au fost date de corul psaltic „Crinii ţarinii” al Mănăstirii Dragomirna.

Conform tradiţiei, la Slujba Parastasului au fost pomeniţi şi ceilalţi ctitori, susţinători şi binefăcători, boierii Luca şi Simeon Stroici şi voievodul Miron Barnovschi.

 Anastasie Crimca

Născut într-o familie de buni creştini, viitorul mitropolit Anastasie, numit la botez Ilie, este de mic atras de cele duhovniceşti, părinţii insuflându-i dragostea pentru Dumnezeu şi pentru semeni.

Întrunind calităţile necesare pentru a deveni păstor al Bisericii lui Hristos, depune jurământ de credinţă ca episcop de Rădăuţi în anul 1600, iar după 2 ani pune piatră de temelie bisericuţei mici din actualul cimitir şi, mai apoi, bisericii mari a Mănăstirii Dragomirna, ctitoria sa de suflet, în anul 1609, statornicindu-i hramul „Pogorârea Sfântului Duh”.

Cu binecuvântarea lui Dumnezeu, în anul 1608 este numit mitropolit, rămânând în această funcţie, cu o întrerupere, până la adormirea sa în Hristos – 1629. Anastasie Crimca păstoreşte cu râvnă şi cu dragoste de ţară întregul ţinut al Moldovei, desfăşurând numeroase activităţi misionare, social-filantropice, politice şi culturale.

Mare cinstitor al Sfinţilor lui Dumnezeu, Anastasie Crimca s-a rugat Sfântului Ioan cel Nou pentru a izbăvi cetatea Sucevei de năvălirile cazacilor.

Un fragment din moaştele Sfântului Iacob Persul, unul dintre odoarele cele mai de preţ dăruite de mitropolitul Anastasie Crimca Mănăstirii Dragomirna, este păstrat şi astăzi spre închinare în pronaosul bisericii mari.(IRINA URSACHI, ArhiepiscopiaSucevei.ro) 

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: