În ultima lună a anului 2020

Nouă prestatori la negru au fost depistaţi de inspectorii de muncă suceveni

În luna decembrie 2020, inspectorii de muncă suceveni au depistat 14 persoane care desfăşurau muncă nedeclarată. Romeo Butnariu, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Suceava, informează că în cauză au fost o persoană care muncea în perioada în care avea contractul individual de muncă suspendat, dar şi patru care erau prezente la serviciu în afara programului de lucru stabilit prin contractul cu timp parţial. În ultima lună a anului trecut, controlorii ITM au descoperit 9 lucrători fără contracte individuale de muncă, respectiv prestând la negru.

Pe parcursul lunii decembrie 2020, în domeniul relaţiilor de muncă, inspectorii ITM au avut 159 de controale, inspectorul-şef Romeo Butnariu subliniind că în urma verificărilor s-au aplicat 59 de amenzi, totalizând 227.000 de lei.

Pentru munca nedeclarată au fost sancţionaţi 5 angajatori, valoarea amenzilor date însumând 180.000 de lei.

Cu prilejul acţiunilor de control de la agenţii economici din judeţ, inspectorii ITM Suceava au constatat nereguli în legătură cu nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului cuvenit în cazul muncii suplimentare, dar şi a concediilor de odihnă. Totodată, s-a mai constatat că unele dintre firmele controlate nu s-au conformat reglementărilor în vigoare referitoare la obligaţia de a ţine evidenţa orelor prestate de către fiecare salariat în parte. Pe linia securităţii şi sănătăţii în muncă, în decembrie 2020 inspectorii de muncă suceveni au organizat şi desfăşurat 50 de controale, cele 23 de sancţiuni contravenţionale soldându-se cu amenzi totalizând 8.500 de lei. Controlorii au constatat, printre altele, că unii dintre angajatori nu au comunicat producerea evenimentelor soldate cu accidentarea lucrătorilor, nu au acordat echipamentele de protecţie sau nu au afişat, la intrarea în unitate, reglementările cu privire la împiedicarea infectării cu SARS-CoV-2.

Conform lui Romeo Butnariu, pe 31 decembrie 2020, în Registrul general de evidenţă a salariaţilor din judeţul Suceava figurau 131.626 de contracte de muncă, dintre care 121.730 cu durată nedeterminată, iar 9.896 cu durată determinată.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: