Joe Biden, al 46-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii, a fost învestit

La Washington D.C. a avut loc, ieri, ceremonia de învestire a celui de-al 46-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii, Joe Biden. Evenimentul din centrul capitalei federale americane s-a desfăşurat în condiţii deosebite: măsuri speciale de securitate ca urmare a violenţelor recente de la Capitoliu şi participare restrânsă a publicului larg din cauza crizei sanitare.

Democratul a fost învestit cel de-al 46-lea preşedinte al SUA în cadrul unei ceremonii fără precedent, marcată de pandemie şi de asaltul asupra Capitoliului de pe 6 ianuarie, de către susţinători ai miliardarului republican.

Mai mulţi lideri republicani-cheie au venit la Capitoliu pentru a participa la ceremonia de învestitură, pentru a da un semnal de unitate şi de sprijin pentru un transfer paşnic de putere, în pofida absenţei fostului preşedinte Donald Trump, notează dpa.

Vicepreşedintele Mike Pence a fost oficialul cu cea mai înaltă funcţie din partidul de centru-dreapta care a participat la ceremonie.

Ceremonia de învestitură s-a derulat într-o capitală în care s-au luat măsuri de securitate fără precedent. Circa 25.000 de soldaţi ai Gărzii Naţionale şi mii de poliţişti veniţi din întreaga ţară au participat la dispozitivul de securitate.

Donald Trump, la plecare: „Ne vom întoarce, într-un fel sau altul”

Preşedintele SUA, Donald Trump, a părăsit, ieri, Casa Albă, la finalul mandatului, cu puţin timp înainte de învestirea succesorului său, Joseph Biden. Donald Trump a fost preluat de elicopterul prezidenţial şi a fost transportat până la Baza aeriană Andrews, unde a susţinut ultimul său discurs ca preşedinte al SUA, în faţa unui mic grup de simpatizanţi ai săi.

„Ne vom întoarce, într-un fel sau altul”, le-a promis el în acest discurs foarte scurt, înainte de a se îmbarca pentru ultima dată în Air Force One, către Florida, unde va petrece la resortul său ultimele ore ca preşedinte. „Este pentru mine cea mai mare onoare şi un privilegiu să fi fost preşedintele vostru”, a mai spus Trump, mulţumind familiei sale şi staffului său pentru cei patru ani la Casa Albă. „Au fost patru ani incredibili”, dar „nu am fost o administraţie obişnuită”, şi-a descris el dificilul mandat. „Doresc noii administraţii mult noroc şi mult succes. Cred că vor avea mult succes, au fundamentele să facă ceva cu adevărat spectaculos”, a apreciat Trump, care crede că o revenire a economiei se conturează la orizont. „Rămâneţi cu bine, ne vom revedea curând!”, a spus el în încheiere.

 Trump nu a rostit numele preşedintelui ales Joe Biden şi, contrar tradiţiei, nu a participat la inaugurarea mandatului acestuia, despre care consideră în continuare că a fost câştigat prin fraudă, dar pe care nu a dovedit-o.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: