Cum am petrecut Ziua Culturii Naţionale

Ziua de 15 ianuarie a fost o zi plină. Şi a fost o zi frumoasă, de plimbat, de admirat zăpada & cerul din care cade zăpada. De dimineaţa, am depus o coroană de flori la bustul lui Eminescu. Am fost însoţit de 15 elevi de la Petru, dintr-a 9-a: frumoşi, exuberaţi, în vestimentaţia lor multicoloră, care-i prinde atât de bine. Nu în sala de clasă, cu masca pe faţă, ci vorbind&râzând&strigând fără să se mai oprească. Au făcut fotografii, au vorbit în faţa camerelor de filmat, au cusut&descusut bustul lui Eminescu. Între ei, Vlad Berariu, fostul nostru absolvent, cu averea lui (exemplarele din „CuţitulProaspătŞters”) într-o cutie imensă, pe care a cărat-o tot timpul după noi.

Ne-am întâlnit bucuroşi cu doamna profesoară Sanda-Maria Ardeleanu, directoarea Bibliotecii USV, însoţită de colaboratoare generoase, care ne-au oferit programul manifestării & cocarde tricolore cu chipul lui Eminescu, şi cu reprezentanţi sufletişti ai Casei de Cultură a Studenţilor. N-am avut niciun moment sentimentul inadecvării: trăiam o mulţumire aparte, generată de reunirea armonioasă (întâlnită rar) dintre oficial & particular.

Am mers pe jos la Universitate. Tot drumul a fost veselie. La Universitate, am trecut dintr-un hol în altul, în zgomotul de glasuri cristaline. În holul de la Rectorat, ne aştepta, rânduită cu gust, expoziţia de manuscrise eminesciene. Afirm din toată inima: admirabilă iniţiativa domnului profesor Mircea A. Diaconu, critic literar recunoscut (a fost şi preşedintele juriului care a acordat anul acesta Premiul Eminescu – Opus Primum), de a îmbogăţi Biblioteca USV cu o astfel de colecţie. Chapeau! În timpul prezentării calde&avizate a colecţiei, minune mare!, a fost linişte perfectă, neostentativă: elevii noştri erau ochi&urechi, cum nu vă închipuiţi. Au deschis delicat&emoţionaţi Caietele eminesciene, au citit, s-au mirat, îşi vorbeau iar unii altora cu un sentiment vizibil de mulţumire. Am ieşit din Universitate cum am intrat: în larma glasurilor & în tropăitul de cizme&bocanci.

Am ajuns, după câteva ocolişuri (de puţin timp, campusul universitar e străjuit, pentru siguranţa studenţilor, de un gard înalt), în sala Auditorium „Joseph Schmidt”. Sală spaţioasă, curată, pregătită special pentru manifestarea anunţată, cu indicaţiile de rigoare privind restricţiile medicale pe locuri&rânduri. Fond muzical plăcut cu melodii pe versuri eminesciene (de pildă, m-a fermecat dintotdeauna, poate nu în ton cu gusturile muzicale ale liceenilor mei, piesa „Atât de fragedă”, interpretată de formaţia Mondial). Ne-am întâlnit cu invitaţii speciali ai manifestării: doamna profesoară Rodica Mureşan, critic literar, domnul profesor Vlad Sibechi, poet, studenta Antonia Mihăilescu, poetă (nominalizată la Premiul Eminescu – Opus Primum & aşteptând cu emoţie firească rezultatul jurizării de la Botoşani; elegantă & purtând o mască neagră, pe care străluceau versurile lui Radu Vancu). Ne-am reîntâlnit cu doamna profesoară Sanda Maria Ardeleanu & vrednicele sale colaboratoare, am făcut fotografii, liceenii s-au aşezat acum cuminţi în locurile însemnate cu buline verzi.

În prima parte, a fost proiectat filmul documentar dedicat lui Eminescu, realizat în 1914, la un sfert de secol de la moartea poetului, de Octav Minar. Filmul a fost descoperit la Arhiva Naţională de Filme de către Ion Rogojanu şi Dan Toma Dulciu, fiind semnalat în presă de Miron Manega. Emoţia vizionării unui film de acum mai mult de un secol, în condiţiile tehnice de atunci, cu folosirea lexicului & a normelor gramaticale ale epocii, ne face nespus de bine. Afirm iarăşi: nimic nepotrivit între aerul de început de secol 20 de pe ecran & atmosfera de secol 21 din sală.

A urmat lansarea volumului de poezii „CuţitulProaspătŞters” de Vlad Berariu. Volumul a fost prezentat de invitaţii speciali evidenţiaţi mai sus. Liceenii veniseră să-l vadă în carne & oase pe poet, după ce, în clasa online, le vorbisem despre volum & le citisem destule poeme. Acum autorul era prezent pe scenă, cu şapca de rigoare, cu tricoul anume ales pentru lansare. Reiau aici, pe scurt, informaţiile despre autor & despre volum. Merită şi volumul, şi autorul. Vlad Berariu (31 mai 2001, Suceava) a absolvit Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava. Aplicant pentru Breda University of Applied Sciences, The Netherlands. Este membru al Casei de Poezie Light of ink. Volumul „CuţitulProaspătŞters” a primit premiul Editurii „Junimea” la Festivalul-concurs național de poezie „Costache Conachi” (Tecuci, 2020), fiind publicat în colecţia „Numele poetului”, coordonată de poetul Lucian Vasiliu, managerul editurii. Coperta I a volumului este ilustrată cu un desen al regretatului artist plastic George Ostafi. Coperta a IV-a prezintă un Cuvânt însoţitor semnat de scriitorul Matei Vişniec.

De la început, i-am numit pe cei din sală neînfricaţi zecenişti (prescurtarea de la Ziua Culturii Naţionale). Am spus că e în firea lucrurilor, pentru cadrul general, să fie declarată oficial & sărbătorită o astfel de zi. Conţinutul însă trebuie să fie, dincolo de ramă, divers&sincer&dinamic. Să se vadă efectiv suportul pentru artişti, indiferent de domeniul acestora, al instituţiilor de cultură, iar cuvântul de ordine, aşa-zicând, să fie doar acesta: liber la cultură!

Emoţionat ca orice poet la debut, Vlad a avut parte de o prezentare aleasă, pe măsura valorii volumului. În manieră diferită, cei trei invitaţi au vorbit cu inimă deschisă&mare despre cartea de versuri a lui Vlad: Rodica Mureşan – riguros, urmărind elementele de compoziţie, tematice şi de idei, valorificând mesajul titlului & al mottourilor; Antonia Mihăilescu – impresionist, în fraze de natură poetică, în stilul caracteristic, evidenţiat de cronicile din citeste-ma.ro; Vlad Sibechi – seducător, fascinat de poezie & fascinând publicul cu trimiteri culturale, în alternanţă cu momente de umor memorabil, care apropie de public lumea stranie a poeziei.

A vorbit şi Vlad despre volumul său. Deschis, fără fraze căutate, fără text învăţat pe de rost, căutându-şi cuvintele, repetând idei, accentuând cuvinte, adresându-se parcă uneori doar sieşi. Le-a mulţumit celor prezenţi în sală, tuturor celor care au făcut posibilă apariţia volumului („editorului Lucian Vasiliu & profului, mai ales”). Vlad a răspuns şi întrebărilor din sală: care e relaţia ta cu poezia eminesciană?, ce a schimbat în viaţa ta, în bine sau în rău, apariţia volumului?, care sunt poeţii tăi preferaţi? Vlad a fost de fiecare dată pe fază.

A urmat recitalul de muzică folk pe versuri eminesciene al Giuliei Gheorghiu (elevă la Liceul Teoretic „Laţcu-Vodă” Siret): vocea Giuliei are un timbru special, de o înălţime&intensitate&durată care tulbură. Felicitări, Giulia! În tot acest timp, Vlad oferea, pentru prima dată în viaţa lui, autografe: „Când am văzut că se face coadă la cartea mea, am crezut că înnebunesc. Am fost în al 9-lea cer, pe bune”.

Aceasta a fost ziua plină de 15 ianuarie. E important, la final, să mulţumesc eu însumi partenerilor noştri: în fapt, bogăţia acestei zile & frumuseţea acestei manifestări vin din solidaritate. Să fim uniţi! Aşa ne-a şi spus la microfon una dintre minunatele organizatoare din partea Universităţii, cu o vestimentaţie încântătoare, amintind de epoca lui Eminescu. Aşadar, Casa de Poezie Light of ink (coordonator, subsemnatul) mulţumeşte Bibliotecii Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava (director, prof. univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu) şi Casei de Cultură a Studenţilor Suceava (director, prof. Valentin Ianoş). Nu uit (cum să-i uit?!) să le mulţumesc elevilor mei pentru participarea lor entuziastă la împlinirea zilei de 15 ianuarie.

Aşa am petrecut Ziua Culturii Naţionale. Omagiind, cum e firesc, Poezia. Poezia vie – de la Eminescu la tinerii poeţi de azi.

GHEORGHE CÎRSTIAN,

coordonatorul Casei de Poezie Light of ink

Foto: Facebook, Biblioteca USV

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: