Cum a fost înşelat online un tânăr din Ipoteşti

> El primit o maşină electrică de tuns în locul unui telefon mobil performant!

 Poliţiştii suceveni atrag atenţia că această perioadă, marcată de situaţia pandemică, aduce multe oferte în spaţiul online, iar disponibilitatea cetăţenilor pentru cumpărăturile din mediul virtual, de pe site-urile de profil, este crescută. Astfel, în ultima perioadă s-au înregistrat şi mai multe sesizări din partea unor cetăţeni care nu au manifestat suficientă atenţie şi au furnizat datele personale sau bancare, suferind prejudicii.

Un exemplu este cel al unui tânăr de 25 ani, din comuna Ipoteşti, care a sesizat că, prin intermediul unui site de vânzări, a comandat – de la o persoană care s-a prezentat doar printr-un pseudonim – un telefon mobil, iar în momentul când a ridicat coletul a constatat că în interior se afla o maşină de tuns.

Poliţiştii au stabilit că tânărul a citit un anunţ în care era pus în vânzare, de către o persoană cu pseudonim, un telefon mobil de valoare mare.

Tânărul a ţinut legătura prin mesaje cu vânzătorul telefonului, cu care a convenit să i-l trimită prin serviciul de curierat. La ridicarea coletului tânărul urma să achite curierului suma de 800 lei. Ulterior, ipoteşteanul a primit coletul, achitând suma de 800 lei, după cum a fost înţelegerea cu vânzătorul telefonului.

Când a desfăcut coletul, tânărul a constatat că în interior se afla o maşină electrică de tuns, înfăşurată în mai multe hârtii, şi nu telefonul mobil pe care îl comandase iar vânzătorul nu a mai răspuns la mesaje. În acest caz poliţiştii suceveni au deschis un dosar penal pentru înşelăciune.

Recomandările poliţiştilor

Pentru a vă bucura în siguranţă de produsul dorit, poliţiştii suceveni vă transmit mai multe recomandări.

Printre cele mai întâlnite fraude online se numără vânzările fictive, adică postarea de anunţuri de vânzare online, iar ulterior, după convingerea cumpărătorilor să transfere sumele de bani solicitate, bunurile nu mai sunt livrate ori sunt livrate bunuri de valoare sau calitate inferioară. De asemenea, cumpărătorii pot primi pe e-mail mesaje care par a fi trimise de firme sau persoane de încredere, însă adresele de email ale expeditorilor sunt modificate, astfel încât să pară că sunt legitime.

Se mai folosesc adrese foarte similare, de pildă cu o literă în plus sau minus sau cu cifra 0 în locul literei O. În conţinutul mesajului poate fi introdus un link spre o pagină falsă, iar în momentul în care se introduc date precum username şi parolă, acestea pot fi furate ori se poate instala un malware (una dintre cele mai întâlnite ameninţări în mediul cibernetic).

Atunci când navigaţi pe internet de pe dispozitivul dumneavoastră, asiguraţi-vă că această conexiune este securizată prin HTTPS – pictograma unui lacăt arătând că pagina accesată este securizată.

Nu faceţi niciodată click pe un link/o anexă dintr-un e-mail sau SMS nesolicitat. Verificaţi adresa de pe care v-a fost transmis mesajul. De multe ori aceasta provine de la un domeniu care nu are legătură cu acea companie. Evitaţi operatorii economici care nu afişează date de contact complete (adresă, telefon, cod unic de identificare fiscală etc.) şi care se rezumă la o simplă adresă de e-mail. Aveţi grijă dacă accesaţi o pagină web care conţine greşeli gramaticale.

Dacă se cumpără bunuri de la persoane fizice, trebuie cerute documentele de provenienţă ale acestora (factura sau bonul fiscal cu care a fost cumpărat iniţial produsul de la magazin) şi certificatul de garanţie emis de producător.

Nu plătiţi în avans bunurile comandate prin internet de la persoane necunoscute. Folosiţi un serviciu de curierat cu plata ramburs ce permite deschiderea coletului la primire. Plătiţi pentru marfă după ce v-aţi asigurat că aţi primit ce aţi comandat.

În cazul în care efectuaţi totuşi plata online pentru diferite produse, fiţi atenţi când oferiţi detaliile cardului de credit sau debit pe internet. Refuzaţi tranzacţia dacă vi se cere codul PIN. Este normal să vi se ceară codul CVV (format din 3 sau 4 cifre, inscripţionat pe card). Este mai sigur să folosiţi un card de debit dedicat tranzacţiilor online, pe care să îl încărcaţi numai cu suma necesară achiziţiei.

Foarte important este să cunoaşteţi situaţia financiară de pe card, atât înainte de a efectua o tranzacţie, cât şi după. Este posibil ca, uneori, să vă fie încasată mai mult decât suma de pe factură, fără a vă da seama de acest lucru. Tipăriţi sau salvaţi comanda dumneavoastră, precum şi clauzele şi condiţiile ce apar pe site la momentul cumpărării, pentru situaţia în care ar exista vreo problemă. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: