A trecut la Domnul preotul catolic Ioan Lungu

Numele părintelui catolic Ioan Lungu este bine cunoscut de credincioşii catolici din Fălticeni şi Vatra Dornei, localităţi în care a fost paroh, dar şi din postările pe Facebook, ca fiind un iubitor al „vieţilor sfinţilor”, el traducând, prelucrând şi publicând sute de biografii. Ne-a lăsat în format digital sute de predici şi reflecţii, multe dintre ele fiind publicate pe site-ul Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi. În urma mai multor probleme de sănătate, agravate în ultima perioadă, pr. Ioan Lungu a trecut la cele veşnice vineri, 15 ianuarie, la vârsta de 67 de ani, dar va rămâne în memoria multor creştini ca un susţinător al întâlnirilor ecumenice.

Părintele Ioan Lungu s-a născut la 6 aprilie 1953 la Gherăeşti, judeţul Neamţ. A absolvit Şcoala Generală de 8 clase la Gherăeşti în anul 1968, Şcoala Profesională de Chimie din Piatra Neamţ, Liceul Seminarial în anul 1979 la Iaşi şi Institutul Teologic din Iaşi în anul 1984. A fost sfinţit preot la 29 iunie 1984 la Iaşi, de către PS Balint Lajos, episcop-auxiliar de Alba Iulia.

A slujit ca vicar la Barticeşti (1 august 1984 – 14 decembrie 1985), Dărmăneşti (15 decembrie 1985 – 31 mai 1988), paroh la Corhana (1 iunie 1988 – 1 iunie 1996), Fălticeni (2 iunie 1996 – 31 august 2006), Mirceşti (1 septembrie 2006 – 31 august 2012), paroh de Vatra Dornei (1 septembrie 2012 – 31 august 2015). Ultima comunitate în care a activat a fost Parohia Tomeşti, în perioada 1 septembrie 2015 – 30 iunie 2018, după care pr. Ioan s-a retras ca pensionar la Centrul de Spiritualitate Catolic din Bârnova, iar în ultima perioadă a locuit la Roman.

Figura sa de slujitor credincios al lui Dumnezeu, al bisericii catolice, de îndrumător al tinerilor, de sprijin pentru cei bătrâni, de om de cultură cu o temeinică pregătire teologică, deschis la dialogul ecumenic şi atent la nevoile celor în dificultăţi, va rămâne vie în sufletele comunităţilor în care a slujit, şi ale tuturor acelora care l-au cunoscut.

Slujire plină de credinţă

Militant prin rugăciune pentru unitatea creştinilor, în anul 2003, în calitate de paroh al Bisericii „Sf. Anton de Padova” din Fălticeni, părintele Ioan Lungu participă împreună cu preoţi ortodocşi la prima slujbă de binecuvântare a familiilor care au împlinit 50 de ani de căsnicie, o manifestare desfăşurată de atunci în fiecare an, în cadrul programului Zilelor Municipiului Fălticeni.

Pe 20 iulie 2006, de ziua sărbătoririi Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul urbei de pe Şomuz, pentru prima dată, fălticenenii şi nu numai au pornit împreună, braţ la braţ, catolici şi ortodocşi, în aceeaşi procesiune religioasă de sărbătoare prin oraş, cu moaştele Sfinţilor Epictet şi Astion. Proiectul procesiunilor religioase în municipiul Fălticeni a fost realizat de regretatul preot Theodor Marian, părintele Ioan Lungu participând împreună cu preoţi ortodocşi la tot ceremonialul religios, care a inclus şi o oprire pentru rugăciune în faţa bisericii catolice de pe strada Sucevei.

Şi la Vatra Dornei, părintele Ioan Lungu şi-a pus amprenta asupra activităţii ecumenice. Pe lângă relaţiile bune pe care le-a avut cu preoţii ortodocşi, pe 23 noiembrie 2013 a participat la rugăciunile de la sfinţire, de către ÎPS Pimen, a Centrului social pentru copii din Vatra Dornei, realizat de un alt regretat părinte, Mihai Negrea, de la Mănăstirea „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Podu Coşnei.

A publicat meditaţii, predici şi a prezentat exemplul vieţilor sfinţilor

Aşa cum se precizează pe pagina de internet a Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi, „acceptându-şi suferinţa cu seninătate, părintele Ioan, mai ales în ultimii, a avut un bogat apostolat prin mijloacele de comunicare, prin care publica meditaţii, predici şi prezenta exemplul vieţilor sfinţilor. Pe site-ul Ercis.ro, săptămânal, avea cel puţin o meditaţie sau o predică, iar pe Facebook publica în fiecare zi un materiale spirituale şi învăţături creştine.

Într-un articol despre Preoţie din anul 2013, părintele Ioan scria: «Preotul, singurul dintre toţi botezaţii, a fost ales nu numai să aducă jertfa Sfintei Liturghii, ci şi să se ofere ca jertfă vie împreună cu Cristos […], noi, preoţii, suntem şi noi oameni de mântuit, că nu am câştigat încă premiul, că nu am ajuns încă la desăvârşire, ci alergăm împreună spre ţintă; […] purtând comoara preoţiei noastre în slabele vase de lut ale fiinţelor noastre; căci aşa i-a plăcut lui Dumnezeu, ca să arate că puterea extraordinară pe care o avem nu este de la noi înşine, ci este de la el»”.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al părintelui Ioan a fost depus în Biserica „Sfânta Tereza a Pruncului Isus” din Roman, unde sâmbătă, de la ora 18, s-a celebrat Sfânta Liturghie cu recviem pentru odihna sufletului său. Duminică, 17 ianuarie, părintele Ioan Lungu a ajuns pentru ultima dată în satul natal, la Gherăeşti, unde s-a celebrat Sfânta Liturghie cu recviem pentru sufletul părintelui Ioan Lungu.

Sfânta Liturghie de înmormântare s-a celebrat ieri la Gherăeşti.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: