Rotary Club Suceava Cetate, preocupat de vederea copiilor

> Acum, aceştia petrec mult mai mult timp în faţa ecranelor calculatoarelor sau telefoanelor > Elevii din Pleşeşti au participat la un curs interactiv de educaţie oftalmologică

Pandemia a schimbat radical modul în care copiii învaţă şi îşi petrec timpul liber. Pe lângă timpul alocat cursurilor online, din considerente de diminuare a interacţiunii sociale, mulţi părinţi tind să relaxeze regulile privind timpul liber alocat jocurilor video, desenelor animate sau telefonului mobil, în încercarea de a-i menţine pe copii ocupaţi. În plus, copiii petrec tot mai puţin timp jucându-se în aer liber şi sunt tot mai atraşi de culorile şi dinamica ecranelor.

Astfel, la finalul lunii decembrie, Rotary Club Cetate împreună cu Şcoala Gimnazială „Constantin Tomescu” din Pleşeşti, comuna Vultureşti, au desfăşurat proiectul „Ai grijă de ochii tăi!”. Acesta a constat într-un curs interactiv de educaţie oftalmologică în care peste 35 de participanţi – elevi ai şcolii, părinţii lor şi cadre didactice – au aflat de la reprezentanţii Clinicii Oftalmologice Medoptic cum să îşi protejeze vederea în această perioadă în care petrecem foarte mult timp în faţa ecranelor.

„Mai mult timp petrecut în faţa ecranelor, fie pentru activităţile şcolare, fie pentru distracţie şi conexiune, poate dăuna vederii copiilor, conducând la oboseala ochilor, dureri de cap şi dificultăţi de concentrare. Utilizarea în exces a ecranelor îi poate expune pe copii unui risc mai mare de a dezvolta diferite probleme oculare” a precizat Liviu Trifina, managerul Clinicii Medoptic şi coordonatorul acţiunii din partea Rotary Club Suceava Cetate.

Înv. Alina Ionela Costan, de la şcoala din Pleşeşti, a adăugat: „Ne bucurăm că elevii şcolii noastre au avut o astfel de oportunitate. Pe lângă însuşirea cunoştinţelor teoretice şi practice, astfel de sesiuni interactive cu participanţi din diverse domenii şi categorii de vârstă îi ajută pe copii să-şi depăşească inhibiţiile şi timiditatea şi să dobândească încredere în sine. Am încrederea că noile cunoştinţe dobândite vor contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii tuturor participanţilor în ceea ce priveşte conduita în faţa ecranelor”.

Noţiuni de educaţie oftalmologică şi modalităţi de relaxare a ochilor obosiţi

Anca Trifina, medic specialist la Clinica Medoptic, a afirmat că prin această sesiune s-a urmărit ca participanţii să îşi însuşească noţiuni de educaţie oftalmologică şi modalităţi prin care îşi pot relaxa ochii obosiţi. Printre aceste metode au fost amintite: > adoptarea unei poziţii corecte în bancă, cu spatele drept; > vizualizarea ecranelor la o distanţă de 60-70 cm, cu ochii situaţi la 10 cm deasupra centrului ecranelor; > adoptarea unei poziţii care să permită scrisul şi cititul fără modificarea poziţiei trunchiului; > pauze regulate, în care nu se joacă pe calculator, tabletă sau telefon; > aplicarea de lacrimă artificială cu protecţie pentru razele UV; > odihnă şi somn; > ore de joacă în aer liber, plimbări şi sport; > pentru fiecare 20 minute în care ochii au privit un ecran de aproape, aceştia trebuie relaxaţi privind minim 20 de secunde la distanţă mai mare de 6 metri; > utilizarea ochelarilor cu lentile de protecţie pentru calculator şi dispozitive digitale.

Elevii de la Şcoala Primară Osoi, arondată Şcolii Gimnaziale „Constantin Tomescu”, au beneficiat în toamna trecută şi de un control oftalmologic gratuit efectuat de specialiştii Clinicii Oftalmologice Medoptic.

Miopia tinde să se accentueze în copilărie

Medicul Anca Trifina a precizat că miopia tinde să se accentueze şi să se accelereze în copilărie, iar miopiile mari asociază risc crescut de boală oculară la adult. „Am evaluat riscul apariţiei şi dezvoltării miopiei la copii şi, împreună, după caz, am luat măsuri de prevenire şi corectare pentru a stopa înrăutăţirea vederii celor mici” a spus Anca Trifina.

„Din anul 2019, încă de la înfiinţarea asociaţiei noastre, membrii Rotary Club Suceava Cetate sunt alături de elevii din Osoi. Aici derulăm activităţi pe linie de educaţie şi sănătate, în concordanţă cu direcţiile strategice asumate de clubul nostru. Astfel, controlul oftalmologic de care au beneficiat elevii şi sesiunea de informare despre cum ne protejăm vederea, fac parte din proiectul «NOI», prin care urmărim să creăm premisa unei educaţii solide care să ofere şansa dezvoltării armonioase a acestor copii” a declarat Vasile Varvaroi, preşedintele Rotary Club Suceava Cetate.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: