„Începutul pandemiei a fost cea mai mare provocare în activitatea de voluntar”

> Interviu cu Daniela Tiron, membră în Asociaţia „Rădăuţiul Civic”

 – Spuneţi-ne câteva cuvinte despre dumneavoastră!

– Am 32 de ani, sunt născută şi crescută în Rădăuţi, cu o mică pauză pentru studii, pe care mi-am petrecut-o la Iaşi. Sunt căsătorită şi am o fetiţă de aproape 4 ani. Am o experienţă de 10 ani în domeniul auto, mă ocup de partea de marketing şi comunicare pentru un brand german. Am moştenit pasiunea pentru maşini de la tatăl meu, iubirea pentru natură şi trăitul frumos de la mama mea. Pe lângă acestea, mai sunt pasionată de lectură, călătorii, fotografie, journaling şi instrumente de scris.

– Cum a început activitatea de voluntariat?

– De-a lungul timpului am fost implicată în diferite acţiuni civice, locale şi internaţionale, cum a fost o campanie de colectare a deşeurilor din zona în care trăim, care se desfăşura concomitent în mai multe colţuri ale lumii. La vremea respectivă am adunat o mână de prieteni, ne-am luat labradorul cu noi, vedeta fotografiilor – pentru că strângea doze goale şi ni le aducea, iar la final imaginile au ajuns într-un colaj video impresionant. Cred că atunci a fost prima dată când am conştientizat cu adevărat puterea comunităţii.

În „Rădăuţiul Civic” am intrat la invitaţia lui Luca Ciubotaru, în urmă cu aproape 3 ani. Semnalasem nişte dificultăţi în relaţia dintre cetăţean şi autorităţile locale după experienţele unor apropiaţi şi aşa s-a născut primul articol la care am colaborat. A urmat digitalizarea formularelor disponibile pe site-ul Primăriei Rădăuţi, iar de atunci am contribuit la diverse proiecte, în special la partea grafică.

Începutul pandemiei a fost cea mai mare provocare în ceea ce priveşte activitatea de voluntar, pentru că am fost nevoită să găsesc un echilibru între serviciu, viaţa personală şi nevoile comunităţii. A fost o mobilizare de forţe extraordinară şi uitându-mă în urmă la toate activităţile şi eforturile colegilor, la nopţile nedormite, la nesiguranţa care plutea în aer, la toate măsurile de precauţie pe care le luam de fiecare dată când intermediam o donaţie, sunt recunoscătoare că am avut parte de o asemenea experienţă. Energia aceea pozitivă a fost molipsitoare şi cred că îmi va fi sursă de inspiraţie mult timp de acum încolo.

Ce proiecte aveți (personale sau profesionale)?

– În plan personal, proiectul cel mai important în acest an este să ne păstrăm sănătatea, să ne bucurăm de timpul petrecut cu cei dragi având în vedere condiţiile date şi să sperăm la o intrare în normalitate cât mai curând.

În plan profesional mă aşteaptă un an plin de provocări. Pe lângă serviciul de zi cu zi, anul trecut, chiar la începutul pandemiei, am luat decizia, alături de soţul meu, să punem bazele unei afaceri care se va concretiza în acest an.

„Rădăuţiul Civic” a înflorit într-un mod minunat de asemenea, iar anul acesta, printr-un efort extraordinar al colegilor mei, vom avea în sfârşit primul centru comunitar în Rădăuţi. Pregătesc deja materiale pentru câteva ateliere şi cursuri pe care dorim să le organizăm la centru.

Aplicaţia e-Rădăuţi a fost şi ea lansată la finalul anului trecut, cu variante disponibile pentru Android şi iOS, iar anul acesta dorim să ne atingem obiectivul principal, acela de a ajunge la cât mai mulţi utilizatori şi de a crea o punte de legătură rapidă şi facilă, atât între membrii comunităţii, cât şi cu autorităţile locale.

2021 se anunţă plin de evenimente şi oportunităţi de dezvoltare, astfel că mă declar entuziasmată pentru ceea ce urmează.

– Ce-i lipseşte oraşului Rădăuţi?

 – Primul impuls a fost să spun că viziunea, autenticitatea şi asumarea, un plan pe termen lung şi adaptarea la condiţiile şi tehnologiile actuale.

Oraşului îi lipsesc multe, de la minime condiţii cum ar fi utilităţile şi asfaltul, la zone de recreaţie, baze sportive, trasee turistice bine gândite care să includă nu doar obiective, dar şi experienţe culturale şi culinare, o responsabilizare a cetăţenilor din punct de vedere civic, o restaurare completă a centrului vechi, şi pot continua cu lista mult şi bine.

Cred că lipsurile le vedem cu toţii, aş prefera să propunem soluţii.

V-aţi dori să trăiţi într-un oraş mare?

–Nu. Eu lucrez în Suceava, călătoresc în interes profesional şi personal în oraşe mari din ţară şi din afară, unde într-adevăr viaţa se desfăşoară într-un alt ritm, unde sunt mai multe oportunităţi şi o concurenţă care poate stimulează mai mult, dar, din ce am experimentat până acum, nimic nu se compară cu liniştea de acasă. Cum obişnuia să spună o prietenă, la Rădăuţi poţi să îţi auzi paşii pe trotuar, ceea ce nu se prea întâmplă în oraşele mari, unde zgomotul de fundal este permanent şi acoperă totul. Seara prefer să mă retrag în colţul nostru de linişte de la marginea Rădăuţiului, aici îmi încarc bateriile.

Nu m-aş muta de aici, deşi am avea posibilitatea şi susţinerea să o facem, având în vedere că soţul şi fetiţa au dublă cetăţenie, iar o parte din familia noastră este stabilită în afara graniţelor. Cred că putem găsi oportunităţi indiferent de mărimea sau lipsurile comunităţii în care trăim, totul ţine de voinţă, dorinţa de învăţa şi a ne perfecţiona şi, mai ales, de dorinţa de a contribui voluntar la creşterea calităţii traiului, fiecare după expertiză, timp şi energie.

 – Care ar trebui să fie prioritatea rădăuţenilor?

– Schimbarea mentalităţii. Suntem cu toţii direct responsabili de nivelul de trai al comunităţii şi evoluţia se poate face doar printr-un efort comun, susţinut şi mai ales dezinteresat.

A consemnat MĂLINA ANIŢOAEI

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: