Un punct de vedere

„Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie ?”

Ziua Culturii Naţionale – Ziua omagiului de plastic

„Celebrăm Ziua Culturii Naţionale!”

Ce este Ziua Culturii Naţionale? Este ziua de naştere a „poetului nepereche”, a „poetului naţional”, a „poetului geniu”. Atât şi nimic mai mult.

Cum sărbătorim?

Ca în fiecare an. Rostim cu emfază aceleaşi discursuri, depunem aceleaşi coroane, bifăm în statistici, umplem lumea virtuală şi reală cu dragostea noastră declarată sus şi tare (cu cât mai zgomotos, cu atât mai mare şi mai profund sentimentul), dragostea noastră faţă de poet, faţă de cultura naţională, faţă de limba noastră – „o comoară”! În fiecare an. Pentru că noi îl iubim pe poet şi iubim tradiţia.

Un discurs sforăitor moştenit şi perpetuat ca mărturie de netăgăduit a iubirii poporului faţă de „poetul naţional”, o coroană omagiu depusă cu tremurătoare emoţie la o statuie sau alta. Mediatizăm tot acest efort pe toate canalele disponibile şi apoi plecăm mulţumiţi să ne vedem de viaţa noastră. Mândri, nu oricum. Am sărbătorit, pardon, celebrat pe Eminescu şi Ziua Culturii Naţionale. Eminescu, acolo unde i-o fi spiritul/sufletul trebuie că este mulţumit. Ce zic mulţumit, cel puţin euforic. E posibil să nu înţeleagă foarte bine discursurile în limba asta română pe care-o folosim, dar la câte ori i se rosteşte numele nici nu mai contează, trebuie că e de bine. Poporul, prin reprezentanţii lui cei mai de seamă, îi declară iubire, varsă lacrimi de emoţie, tremură în faţa statuilor tot de emoţie. Poporul e sensibil, simte şi respiră poezie, doar „românul e poet” şi poet pe poet îl înţelege.

Dar cultura naţională ce este? Că teoretic şi asta celebrăm! Ziua marelui poet naţional e kilometrul zero, un axis mundi în jurul căruia gravităm, farul care ne ghidează spre cele mai înalte culmi ale culturii şi civilizaţiei. Sau nu? Cultura naţională începe şi se termină cu Eminescu? Nu cred, suntem un popor generos, le dăm un loc pe podium şi lui Caragiale, şi lui Brâncuşi. Şi mai departe?

„S-a născut şi a murit. A lăsat în urmă o operă vastă, de o valoare inestimabilă.” Pe asta s-a bazat multă vreme sistemul de învăţământ românesc, punctul de plecare al dezvoltării culturii. Păi cum altfel? Este universal valabil şi just. Cum să ştii altfel când trebuie să sărbătoreşti? Cultura se sărbătoreşte, nu se înţelege, nu se cercetează, nu se creează, nu se dezvoltă. Valoarea se descoperă şi se recunoaşte post-mortem şi se sărbătoreşte cu slujbe, coroane şi colivă. Celebrăm! Vibrăm ipocrit în versuri eminesciene sau negăm virulent valoarea operei atunci când nu înţelegem sau ne plictiseşte.

„Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie?”

Să nu mai fii ipocrită şi duplicitară! Să nu te mai ascunzi după diplome! Să înveţi din cultura asta pe care o preamăreşti, să creşti oameni de cultură, să le creezi un mediu în care pot să se dezvolte, să cerceteze, să devină. Să evoluezi, să te îmbogăţeşti, să experimentezi şi să ieşi din starea de încremenire. Să-ţi recunoşti valorile şi să nu aştepţi să moară pentru a le valida, că ştim „despre morţi numai de bine”. Să te intereseze rezultatul concret şi nu statisticile umflate care dau bine pe hârtie. Să sărbătoreşti cultura prin cultură! Să devii din muzeu laborator! Să înlocuieşti coroanele şi diplomele cu proiecte de dezvoltare şi politici care să acorde sprijin real! Să faci, nu să te faci că faci!

Să ne trăieşti Cultură Română, nu doar să supravieţuieşti cu chin şi vai de pe-o zi pe alta! Să-ţi crească fanii şi susţinătorii ca like-urile la pozele cu pisici şi citate de pe reţelele de socializare!

Să creşti mare! „La trecutu-ţi mare, mare viitor!”

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: