Cine are prioritate la vaccinarea împotriva Covid-19 în etapa a doua

Prefectura a anunţat, miercuri, că de la 15 ianuarie începe, la nivelul judeţului, vaccinarea persoanelor cuprinse în etapa a doua.

În primă fază, se vor vaccina persoanele cu grad ridicat de risc: vârstnicii din centrele rezidenţiale, adulţii de peste 65 de ani şi adulţii care suferă de boli cronice.

În categoria bolilor cronice se încadrează oricare dintre următoarele afecţiuni: diabet zaharat, obezitate, alte boli metabolice, inclusiv congenitale, afecţiuni cardiovasculare, afecţiuni renale, afecţiuni oncologice, afecţiuni pulmonare, afecţiuni neurologice, inclusiv sindromul Down, afecţiuni hepatice moderate/severe, afecţiuni autoimune, imunodepresii severe (pacienţi transplantaţi, cu consult medical prealabil, pacienţi care urmează terapii biologice sau terapie de lungă durată cu cortico-steroizi, pacienţi infectaţi cu HIV/SIDA).

Prefectura Suceava a subliniat că „vaccinarea este sigură, voluntară şi gratuită”.

Persoanele cu vârsta de peste 65 de ani se pot programa la vaccinarea împotriva Covid utilizând oricare dintre următoarele modalităţi: > prin medicii de familie; > individual, prin intermediul platformei (https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/auth/login); > prin contul unui aparţinător, prin intermediul platformei online (de pe un cont se pot înscrie până la 10 persoane); > prin call center-ul DSP Suceava (021.4144430); > prin structurile de asistenţă socială de la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale (UAT).

Persoanele adulte sub vârsta de 65 de ani, cu afecţiunile cronice menţionate, se pot programa pentru vaccinare prin medicii de familie pe lista cărora sunt înscrise. În cazul în care nu au acces la medicul de familie propriu, se pot programa prin următoarele modalităţi: > prin intermediul oricărui alt medic de familie; > prin call centerul DSP Suceava (021.4144430); > prin structurile de asistenţă socială de la nivelul UAT-urilor.

Persoanele eligibile se pot programa pentru vac-cinare indiferent dacă au sau nu asigurare de sănătate.

DSP Suceava are responsabilitatea de a informa toţi medicii de familie din judeţ şi UAT-urile privind responsabilitatea programării la vaccinare a persoanelor de peste 65 de ani şi a persoanelor cu boli cronice.

Vârstnicii instituţionalizaţi vor fi vaccinaţi de două echipe mobile, care pot fi suplimentate, iar pentru celelalte categorii de persoane din etapa a doua de vaccinare vor fi disponibile în judeţ 6 centre de vaccinare în spitale şi 22 centre de vaccinare comunitare, la nivelul a 16 localităţi.

În urma unei analize ce a avut în vedere asigurarea unor centre cu mai multe fluxuri de vaccinare,  DSP Suceava a decis organizarea la nivelul celor 16 localităţi a 22 de centre de vaccinare, după cum urmează: Suceava – sălile de sport de la şcolile „Ion Creangă”, „Miron Costin”, Colegiul „Ştefan cel Mare”, Şcoala „Grigore Ghica Voievod” şi la Iulius Mall; Rădăuţi – Şcoala „Regina Elisabeta”, Parcul Zoo; Fălticeni – sala de sport a Şcolii „Al.I. Cuza”; Câmpulung Moldovenesc – sala de sport a Colegiului „Dragoş Vodă”; Vatra Dornei – sala de sport a Liceului „Ion Luca”; Gura Humorului – Casa de Cultură; Vicovu de Sus – campusul şcolar „Ion Nistor”, Căminul Cultural; Dolhasca – Casa de Cultură; Şcheia – Căminul Cultural; Salcea – Căminul Cultural; Siret – Casa de Cultură; Udeşti – Centrul Cultural „Mircea Motrici”; Arbore – clădirea nouă a dispensarului comunal; Cornu Luncii – sala de sport; Broşteni – sala de sport; Marginea – sala de sport.

Până la operaţionalizarea celor 22 de centre de vaccinare comunitare, vaccinarea se va face în spitale

Directorul executiv al DSP Suceava, dr. Dinu Sădean, a anunţat, ieri, că etapa a doua a vaccinării împotriva Covid-19 începe de azi, dar până la operaţionalizarea celor 22 de centre de vaccinare comunitare, vaccinarea se va efectua în spitalele din Suceava, Rădăuţi, Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Gura Humorului şi Siret.  „Până la momentul în care vor fi autorizate şi vor deveni operaţionale cele 22 de centre de vaccinare comunitare propuse de administraţiile locale de pe raza judeţului, rămân deschise şi operaţionale cele 7 centre de vaccinare deschise în etapa întâi” se arată într-un comunicat de presă. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: