Ion Lungu:

Bâlbâieli la definirea consumatorului vulnerabil şi acordarea subvenţiei  pentru încălzirea locuinţei

> Dacă nu sunt riguros reglementate, criteriile privind vârsta şi starea de sănătate a beneficiarilor ar putea fi discriminatorii > În condiţiile în care nu se va lua în calcul venitul mediu net al familiei, „noţiunea de consumator vulnerabil va fi bulversată”

Începând din toamna acestui an, prin introducerea noţiunii de consumator vulnerabil de energie, se va schimba modalitatea de acordare a sprijinului financiar pentru încălzirea locuinţei, informează Ion Lungu, primarul Sucevei. Problematica a fost abordată cu prilejul întâlnirii membrilor Asociaţiei Municipiilor din România (AMR) cu reprezentanţii Ministerului Muncii, în urma discuţiilor purtate cu ministrul Raluca Turcan avansându-se că proiectul de act normativ în domeniu va fi consacrat printr-o lege, până pe 1 iulie 2021.

Lungu spune că primarii au ridicat şi unele obiecţii, una dintre acestea vizând venitul care va fi luat în calcul la acordarea ajutorului financiar pentru consumatorii vulnerabili. „În primul rând s-au ridicat obiecţii la criteriile de încadrare în categoria de consumator vulnerabil, insistându-se ca principalul criteriu să aibă ca bază venitul mediu net realizat în familie. Aşa mi se pare cel mai corect” reliefează primarul Lungu.

Edilul-şef sucevean spune că, printre criterii, în proiectul legislativ sunt prinse şi cele referitoare la vârsta şi starea de sănătate a beneficiarilor, criterii care, dacă nu sunt riguros reglementate, ar putea fi discriminatorii. „În proiect mai sunt prevăzute şi alte criterii, precum vârsta şi starea de sănătate. Sigur, şi acestea au importanţa lor, însă, în aceste cazuri mai pot fi acordate şi altfel de ajutoare. Printre persoanele în vârstă sunt şi cele cu pensii foarte mari, dar şi altele care nu au asemenea venituri. De aceea, cred că venitul net al familiei ar fi criteriul cel mai important şi mai sănătos” a explicat şeful municipalităţii sucevene, accentuând că în condiţiile în care nu se va ţine cont de aspectele semnalate „această noţiune de consumator vulnerabil va fi bulversată”. Ion Lungu a mai ţinut să precizeze că în urma demersurilor reprezentanţilor Asociaţiei Municipiilor din România s-a reuşit ca Guvernul să suporte, prin „bunăvoinţa ministrului de Finanţe”, 90% din necesarul pentru achitarea indemnizaţiilor persoanelor cu handicap şi salariilor asistenţilor acestora, bugetelor locale revenindu-le achitarea a numai 10% din valoarea respectivelor drepturi.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI