Artişti în patrimoniul Muzeului de Artă Bacău

O excelentă realizare editorială, albumul „Artişti băcăuani în colecţiile Muzeului de Artă”, apărut în anul 2020 sub egida Consiliului Judeţean Bacău – Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău (manager prof. Mariana Popa), prin dăruirea unei echipe competente şi pasionate, în frunte cu Marcela Gavrilă, muzeograf, şi Dionis Puşcuţă, şef secţie artă, aduce la lumina tiparului numele şi creaţia a 12 artişti prezenţi în spaţiul ocrotitor al muzeului cu nu mai puţin de 278 de lucrări de pictură, grafică, acuarelă şi sculptură. Este vorba de băcăuanii Sorin Nicodim, Mircea Bujor, Gheorghe Zărnescu, Ion Văsâi, Dumitru Macovei, Ionela Lăzureanu, de sucevenii Dany Madlen Zărnescu şi Ovidiu George Marciuc, de botoşăneanul Ioan Burlacu, de Carmen Poenaru, gălăţeancă, de prahoveanul Filip Köllö şi de arădeanul Ioan Lăzureanu, cum se precizează în cuvântul înainte al Marcelei Gavrilă, care le mai menţionează apartenenţa  (cu două excepţii) la Filiala Bacău a Uniunii Artiştilor Plastici, integrarea rapidă „în mediul artistic şi cultural băcăuan”, debutul expoziţional pe parcursul aceluiaşi deceniu, existenţa creativă, astăzi, a celor mai multora dintre ei, la apogeul maturităţii artistice, ceea ce  generează şi sentimentul nivelului calitativ al lucrărilor reproduse în album, omogenitatea acestuia.  „Căutările lor artistice, mai spune Marcela Gavrilă, participările la expoziţii au fost apreciate de criticii şi cronicarii vremii: ei au întărit, revigorat şi diversificat stilistic o comunitate artistică din ce în ce mai puternică. Debutanţi şi tinere speranţe în anii 80, fiecare este în prezent o personalitate artistică distinctă, cu o operă valoroasă şi biografie artistică bogată, cu lucrări în colecţii, muzeale şi private, şi numeroase premii”.

 Albumul are pe coperte detalii din lucrarea lui Ovidiu George Marciuc (născut la Rădăuţi), „Zi de duminică”, şi se deschide cu biografia, o selecţie de aprecieri critice şi 15 reproduceri după lucrări de Dany Madlen Zărnescu (născută la Vama) – un gest şi de preţuire, şi de pietate, cei doi suceveni adoptaţi de Bacău, pe care l-au cinstit cu activitatea şi creaţia lor, fiind acum urcaţi la cer.

Totul place la acest album, calitatea reproducerilor, a hârtiei, a tiparului, paginarea, echilibrul în prezentarea personalităţilor, atenţia, bogăţia documentării. Şi nu în ultimul rând că este al cincilea volum din valorizarea editorială a prezenţei artiştilor plastici băcăuani în patrimoniul Muzeului de Artă Bacău. Un gest exemplar, la care Suceava are de ce să ia aminte!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: