Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Calinic, a explicat de ce a promovat mulţi tineri preoţi şi diaconi la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava

Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Calinic, s-a pronunţat recent pentru hirotonirea tinerilor preoţi şi diaconi aferenţi Catedralei Arhiepiscopale din Suceava, arătând că aceştia excelează în ascultările rânduite.

Ierarhul a fost întrebat de o credincioasă care a observat că numărul diaconilor şi preoţilor s-a triplat, iar printre ei mai sunt văzuţi şi părinţii mănăstirii care de ani buni se nevoiesc acolo.

„Cum de într-un timp atât de scurt au apărut în peisaj o mulţime de tineri acum diaconi şi preoţi şi care sunt criteriile după care aceste hirotonii au fost făcute? Absolvenţii de teologie sunt acum într-un adevărat maraton, iar smerenia este departe de ei. Aceasta este realitatea! Sunt nişte canoane privitoare la vârsta hirotoniei pentru preoţie tocmai pentru a asigura Bisericii un corp de slujitori maturi, care sa ofere prin vârsta lor o garanţie că vor corespunde misiunii de îndrumători ai credincioşilor. Ori la vârstele fragede pe care aceşti tineri le au, aveţi încrederea deplină că vor corespunde tuturor cerinţelor? Ce credibilitate şi ce experienţă are un tânăr de 22-23 de ani ajuns preot?” au fost întrebările adresate Arhiepiscopului Sucevei şi Rădăuţilor.

În răspuns, ÎPS Calinic a spus că, dincolo de faptul că în Gramata de numire în demnitatea de arhiepiscop este stipulată o astfel de prerogativă, acele criterii după care au primit Taina Hirotoniei cei hirotoniţi pe seama Catedralei Arhiepiscopale din Suceava de la venirea sa în funcţie sunt exact aceleaşi după care au fost hirotoniţi şi mitropolitul Iacob Putneanul – la 17 ani, ieromonah, iar la 26, episcop de Rădăuţi; mitropolitul Veniamin Costache – la 20 ani, ieromonah; mitropolitul Iosif Naniescu – la 17 ani, ierodiacon; patriarhul Teoctist – la 22 ani, ierodiacon; mitropolitul Antonie Plămădeală – la 22 ani, diacon; episcopul-vicar Gherasim Cucoşel Putneanul – la 22 ani, ierodiacon; arhiepiscopul Pimen al Sucevei – la 22 ani, ierodiacon; părintele Constantin Galeriu – la 25 ani, preot; părintele Toma Chiricuţă – la 25 ani, preot; regretatul părinte protopop Petru Lupăştean Barfă, hirotonit preot la 23 de ani.

„Sunt doar câteva nume importante care, de foarte tineri, s-au pus în slujba Bisericii şi care chiar au fost performanţi în toate cele ale Bisericii; unii dintre ei au fost trecuţi şi în rândul sfinţilor. Nădăjduiesc că exemplele date vă vor restabili liniştea de care aveţi nevoie. Iar, dacă doriţi, în timp, pentru şi mai multă linişte, am să vă prezint o listă cu toţi preoţii din eparhie şi vârstele la care au fost hirotoniţi. S-ar putea să-mi spuneţi, după ce veţi vedea acea listă, că pe aceştia i-am hirotonit cam târziu” a adăugat ÎPS Calinic.

Ierarhul a subliniat că Sfântul Apostol Pavel spunea lui Timotei că „Nimeni să nu dispreţuiască tinereţile tale, ci fă-te pildă credincioşilor cu cuvântul, cu purtarea, cu dragostea, cu duhul, cu credinţa, cu curăţia” şi a notat că nu poate fi trecut cu vederea nici exemplul Sfântului Apostol şi Evanghelist Ioan, cel mai tânăr dintre apostoli, care, înainte de a-I urma Mântuitorului, pe la 20 de ani, a fost ucenicul Sfântului Ioan Botezătorul, iar pe Mântuitorul Iisus Îl întâlnim vorbind în Templul din Ierusalim la doar doisprezece ani, uimindu-i pe toţi bătrânii învăţători de lege cu înţelepciunea Sa.

„Cât despre părinţii mănăstirii despre care spuneţi că „de ani buni se nevoiesc şi abia se mai văd dintre cei mulţi”, nu ştiu ce să vă spun decât că fiecare îşi face responsabil ascultarea, că sunt călugări buni, că unii dintre ei fac parte din cancelaria arhiepiscopală în diferite demnităţi şi că sunt integraţi în toată rânduiala liturgică a Bisericii” a completat ÎPS Calinic.

Ierarhul a adăugat că, atunci când se vor ivi alte chemări importante ale Bisericii şi se va aprecia că sunt potriviţi pentru acele locuri, a dat asigurări că vor fi promovaţi.

„Până atunci, vă rog să fiţi liniştită că toţi cei care au fost hirotoniţi pe seama Catedralei şi nu pentru parohii excelează în ascultările rânduite, fără să strivească pe nimeni. Cât priveşte smerenia, să lăsăm aprecierea ei mai degrabă pe seama celor care sunt cu adevărat smeriţi!” a conchis ÎPS Calinic. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: