Agenţii economici suceveni sunt într-o situaţie economică dificilă

> Taxele şi impozitele plătite de ei sunt la jumătatea celor din 2020 >În schimb, volumul plăţilor făcute de locuitorii reşedinţei de judeţ a crescut cu 8%

Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, a declarat, ieri, că pe fondul crizei de sănătate publică provocată de Covid-19 încasările din impozite şi taxe locale, în special cele de la agenţii economici, lasă de dorit.

„Am făcut o statistică. Nu este una relevantă, dar indică, totuşi, o direcţie” a spus Lungu.

În primele 3 zile ale anului fiscal 2021, comparativ cu acelaşi interval din 2020, încasările de la contribuabili persoane fizice şi persoane juridice au avut un nivel de 96,31%, ceea ce reprezintă o diminuare de 3,69% faţă de anul anterior. Astfel, în perioada la care facem referire s-au încasat 735.648 de lei faţă de 763.794 de lei, cu un an în urmă. Potrivit edilului-şef, volumul plăţilor făcute de locuitorii reşedinţei de judeţ a crescut cu 8%, adică de la 597.596 de lei la 647.287 de lei. În primele 3 zile din 2021, agenţii economici suceveni au achitat impozite şi taxe locale în valoare de 88.361 lei, în 2020 plăţile din aceeaşi perioadă totalizând 166.198 de lei, cu o scăderea de 56,83%.

„Chiar dacă nu sunt definitorii, totuşi există o direcţie pe care o bănuiam. Sunt probleme la agenţii economici, iar acestea se reflectă şi în plata taxelor şi impozitelor locale pentru anul 2021. Sperăm ca lucrurile să evolueze într-o direcţie pozitivă. Există multe firme din domeniul HoReCa aşteptând ajutoare de la bugetul de stat, dar este clar că agenţii economici sunt într-o situaţie economică dificilă” a punctat Ion Lungu.

În altă ordine de idei, primarul a făcut apel la sucevenii cu sediul social al firmei în apartamente, cei cărora le-au expirat rapoartele de evaluare, să le depună pe cele actualizate până pe 31 martie 2021. Edilul-şef atrage atenţia că în caz contrar, „în loc de 0,5%, aplicat la valoarea clădirii, se va plăti 2% din aceasta”. Contribuabilii care au spaţii cu destinaţie mixtă, respectiv de locuinţă şi comercială, vor prezenta noi rapoarte de evaluare doar în cazul în care „scopul nerezidenţial este cunoscut, iar cheltuielile cu utilităţile sunt în sarcina persoanei care desfăşoară activitate economică”. Persoanele fizice şi persoanele juridice care îşi onorează anticipat, în integralitate, până pe 31 martie, impozitul pe clădiri, impozitul pe teren şi taxa pe autoturisme au parte de reducere cu 10% din totalul datorat.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: