Un premiu pe care orice elev de liceu militar şi l-ar dori

Eleva plutonier major Miruna Gabriela Duracu de la Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare” a primit, în semn de recunoaştere a performanţelor şcolare, un premiu pe care orice elev de liceu militar şi l-ar dori – basorelieful domnitorului Ştefan cel Mare. Şcoala Gimnazială „Sfântul Ierarh Luca” din satul Costeşti, judeţul Vaslui, unde eleva ştefănistă a studiat, în parteneriat cu Asociaţia Costeşti – comuna mea dragă, au decis să o răsplătească pe Miruna pentru performanţa de a se afla în faza finală de selecţie pentru Academia Militară West Point din Statele Unite ale Americii.

Miruna Gabriela Duracu este una dintre cele două şefe de promoţie (2013-2017) ale şcolii gimnaziale din satul Costeşti. Ambele eleve au optat pentru Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare” şi s-au menţinut pe aceeaşi linie de excepţie în ceea ce priveşte reuşitele şcolare. Pentru eleva ştefănistă oportunitatea de a se forma ca ofiţer la Academia Militară West Point din SUA reprezintă un vis împlinit. Abilităţile de atlet au ajutat-o pe Miruna să treacă prima peste probele sportive riguroase pentru admiterea la academia din SUA, luptându-se pentru sigurul loc repartizat pentru elevii de liceu militar din România.

Sacrificii pentru un vis împlinit

Au fost patru ani plini de privaţiuni, pe care numai un elev sau un absolvent de liceu militar le poate înţelege. Au fost patru ani în care Miruna a ales să se numere printre cei mai buni, să îşi depăşească propriile aşteptări şi să ducă peste hotare numele Colegiului Naţional Militar „Ştefan cel Mare”, instituţie de învăţământ care i-a pus bazele pregătirii viitoarei cariere de ofiţer al Armatei Române.

Acum, Miruna începe să culeagă roadele muncii sale. Performanţa este răsplătită şi emoţiile ei cresc pe zi ce trece. Oferirea basoreliefului lui Ştefan cel Mare a avut loc într-o zi deloc întâmplătoare, mai exact, cu ocazia împlinirii a 546 de ani de la Bătălia de la Vaslui. Acesta a fost înmânat de profesor Diana Dadanogu, director al Şcolii Gimnaziale „Sfântul Ierarh Luca” şi membru fondator al asociaţiei. După spusele preşedintelui Asociaţiei Costeşti – comuna mea dragă, colonel (r.) Didel Bădărău, lucrarea a fost concepută după opera sculptorului Pavel Mercea şi matriţa artistului plastic profesor Mugur Vrînceanu.

„Încă nu reuşesc să trec peste emoţiile pricinuite de primirea basoreliefului domnitorului Ştefan cel Mare. O să îl păstrez ca pe o amintire dragă, ce mă leagă atât de şcoala gimnazială, cât şi de liceul militar, instituţiile care au pus bazele a ceea ce sunt astăzi. Le mulţumesc şi le sunt profund recunoscătoare membrilor asociaţiei şi doamnei director pentru această onoare” a menţionat eleva plutonier major Miruna Duracu.

Dintre toţi cadeţii români admişi în ultimii patru ani la academiile militare din Statele Unite ale Americii, mai mult de jumătate sunt absolvenţi ai liceului militar câmpulungean. An de an performanţa şcolară este dusă la cel mai înalt nivel, iar rezultatele obţinute de elevii ştefănişti dau consistenţă actului educaţional realizat în Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc.

 GEORGIANA LUPU

Foto: TODERAŞCU IOAN

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: