Analiză critică a urbanismului sucevean

Suceava rămâne un oraş frumos doar prin memoria trecutului

> Cartierul Iţcani e uitat, Burdujeni are o imagine de tristă ghetoizare, Obcini e sufocat de construcţii forţate, iar în cartierul Europa, calitatea locuirii este înlocuită de un utilitarism sinistru, consideră arh. Beniamin Atodiresei

Arhitectul sucevean Beniamin Atodiresei, specializat în urbanism, a constatat cu mâhnire că ceea ce a prezentat administraţia PNL-USR a municipiului Suceava ca fiind „cele 35 obiective pentru 2021” reprezintă o abordare profund eronată, care arată că „nu există o perspectivă real profesionistă asupra dezvoltării urbane şi că administraţia locală riscă imaginea, atractivitatea şi plăcerea locuirii, reducând Suceava la un oraş frumos doar prin memoria trecutului”.

Beniamin Atodiresei a făcut o analiză succintă a situaţiei municipiului Suceava şi a ceea ce administraţia locală îşi propune să realizeze, pe care o prezentăm în cele ce urmează.

  1. Nu apare între priorităţi chestiunea PUG-ului municipiului şi este eliminată bugetarea participativă. Abordarea este profund eronată şi total inadecvată contextului social şi cultural actual. Ea reflectă rece faptul că nu există o perspectivă real profesionistă asupra dezvoltării urbane, iar rolul cetăţenilor ca participanţi la treburile cetăţii este ignorat.
  2. Lista program abundă de intenţii de a realiza diverse construcţii, însă toate în lipsa unui cadru reglementat. Simplificat: nu te poţi dezvolta coerent, echilibrat şi anticipativ fără un PUG articulat în urbanismul şi arhitectura care generează calitate atât spaţiului public, cât şi locuirii.

În lipsa PUG se va menţine ca formă de abuz practica PUZ pe parcelă. Iarăşi forţări ale legii, conivenţe între instituţii, mediu profesional şi investitori, cu un efect deformator asupra oraşului şi locuitorilor.

  1. Lipseşte total gândirea integratoare în tratarea cetăţenilor. Astfel, cartierele periferice rămân rupte de oraş şi lipsite de atenţie. Construirea a unui obiectiv prin fiecare cartier e doar praf în ochii celor obişnuiţi cu puţin şi nicidecum dezvoltare.

Locuitorii din Iţcani, Burdujeni sau Europa au acelaşi drept la calitatea vieţii şi confort al locuirii ca şi cei din centru. Sunt la fel de cetăţeni şi la fel de contribuabili.

  1. Lipseşte perspectiva de dezvoltare sustenabilă, care este condiţionată de înţelegerea posibilităţilor de extindere şi de relaţionare a oraşului.

Simplificat:

Ieşirea spre Rădăuţi. Cartierul Iţcani este izolat de oraş, cu dotări şi infrastructură precară, cu patrimoniu construit uitat şi cu o perspectivă de extindere sănătoasă şi creştere a activităţii foarte redusă.

Ieşirea spre Botoşani. Cartierul Burdujeni are o soartă puţin mai bună, dar imaginea de ansamblu este cea de tristă ghetoizare. Noile construcţii sunt realizate în lipsa urbanismului, a respectării normelor şi a infrastructurii. Salvarea este dată de fosta zonă industrială, ce alături de malluri poate susţine locuire, dar cadrul general rămâne nereglementat.

Ieşirea spre Ipoteşti. Cartierul Europa este o grozăvie urbanistică, fără reglementări, unde calitatea locuirii este înlocuită de un utilitarism sinistru.

Ieşirea spre Şcheia. Cartierul Obcini este închis şi deja sufocat de construcţii forţate.

Ieşirea spre Fălticeni – poate susţine extinderea raţională a municipiului. Cu toate acestea, lipseşte gândirea strategică, deşi sunt strategii goale în toate dosarele administraţie.

Păstrând această direcţie şi atitudinea de ultim mandat, administraţia locală riscă imaginea, atractivitatea şi plăcerea locuirii, reducând Suceava la un oraş frumos doar prin memoria trecutului. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: