>Între 2014 şi 2018, suprafaţa cuprinsă în agricultura organică judeţeană a scăzut de la 14.960 de hectare la 10.285 de hectare
După un interes iniţial crescut din partea fermierilor, ulterior, avântul pentru agricultura ecologică din judeţul Suceava s-a mai temperat. Aceasta dacă luăm în considerare datele din Raportul privind starea mediului al Agenţiei pentru Protecţia Mediului, conform cărora, în 2014, în judeţ erau cultivate în sistem ecologic 14.960 de hectare de terenuri, în 2015 această suprafaţă diminuându-se la 14.860 de hectare, pentru ca în 2016 să coboare la un minimum de 7.502 hectare. În anul următor s-a înregistrat o creştere până la 7.815 hectare, iar în 2018 suprafaţa cultivată în agricultura ecologică suceveană a atins nivelul de 10.285 de hectare. Astfel, după o evoluţie sinuoasă, între 2014 şi 2018, respectiv în jumătate deceniu, agricultura judeţeană a pierdut 4.675 de hectare de terenuri cultivate în regim ecologic. Potrivit sursei citate, agricultura ecologică poate fi definită ca un sistem de producţie care pune accent pe protecţia mediului şi a animalelor, prin reducerea sau eliminarea utilizării organismelor modificate genetic şi a produselor chimice sintetice de tipul fertilizatorilor, pesticidelor şi regulatorilor de creştere. În Uniunea Europeană agricultura „organică” este diferenţiată de alte abordări ale producţiei agricole prin aplicarea de standarde reglementate, a procedurilor de certificare, cât şi a unei scheme caracteristice de etichetare, conducând la apariţia unei pieţe specifice. Conform Raportului Agenţiei pentru Protecţia Mediului, în intervalul 2014-2018, suprafaţa agricolă totală a judeţului Suceava a crescut de la 347.632 de hectare la 354.820 de hectare, respectiv cu 7.188 de hectare.
Comentarii