ÎPS Calinic îi îndeamnă pe cei cărora li se percep taxe de înmormântare să reclame situaţia la protopopiatele de care aparţin

Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Calinic, a precizat recent că nu există taxe de înmormântare care să fie percepute de preoţi şi i-a îndemnat pe cei cărora li se solicită anumite sume de bani să reclame situaţia la protopopiatele de care aparţin.

Un credincios l-a informat pe ierarh că într-o parohie aferentă Protopopiatului Suceava II s-ar cere câte 500 lei de preot, 200 lei pentru dascăl şi 150 lei pentru pălimar, iar la înmormântare participă întotdeauna doi preoţi, respectiv ginere şi tată-socru, care încasează astfel, împreună, 1000 de lei.

Persoana respectivă l-a întrebat pe ÎPS Calinic dacă situaţia este normală, spunând că are şi o înregistrare în acest sens. „Să o fac publică sau veţi lua măsuri?” a insistat respectiva persoană…

ÎPS Calinic i-a transmis că, pentru a se putea dispune o verificare a celor semnalate, trebuie să înainteze înregistrarea pe care o are către Protopopiatul Suceava II.

Un caz asemănător a fost prezentat de către o femeie care se întreabă ce este de făcut dacă preotul cere 400 lei pentru o înmormântare, indiferent dacă familia este săracă sau nu…

Şi în acest caz, ÎPS Calinic a răspuns că nu se poate impune o anumită sumă.

„Dacă vă condiţionează înmormântarea de plata respectivei sume, adresaţi-vă protopopiatului de pe raza căruia face parte parohia respectivă” a transmis ÎPS Calinic. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: