Ce caută Orban la Camera Deputaţilor ?

În spaţiul public, demisia lui Ludovic Orban din funcţia de prim-ministru a creat oarece şoc, dar nu şi rumoare, ca în alte dăţi. Şoc pentru că relaţia sa cu preşedintele Iohannis şi PNL se arăta a fi una bazată pe încredere şi loialitate. Pe deasupra, existau declaraţii anterioare de menţinere a sa în postul de prim-ministru. Fireşte, opozanţii au aplaudat gestul de onoare al lui „Sică“, cum îl luau ei în băşcălie, semn că le-a picat bine, iar colegii s-au reţinut de la orice comentarii, deşi altădată un asemenea gest ar fi născut furtuni cu tunete şi trăsnete. Care să fie misterul?

Pentru a răspunde la această întrebare e nevoie să ne întoarcem cu mai bine de un an în urmă şi să înţelegem că una e să fii prim-ministru cu o majoritate potrivnică şi revanşardă a Opoziţiei, şi alta e să ai în spate o majoritate parlamentară loială, fie ea şi „subţire“, pentru care nu e nevoie de negociatori „profesionişti” a la Hrebe şi (iertaţi-mi vorba proastă!), recompense bugetare ori funcţii grase. Şi fără tam-tam mediatic, ceea ce, să recunoaştem, e o artă. La toate acestea Ludovic Orban s-a dovedit imbatabil şi, probabil, se va apela din nou la el când va fi cazul. Dar poate nu va mai fi.

N-am văzut niciun mare politolog, nici comentator ori jurnalist de seamă să sesizeze ţinta urmărită de liberali, poate şi de preşedinte, şi anume mutarea centrului de greutate al bătăliei politice pentru guvernare de la Palatul Victoria în Camera Deputaţilor, cameră decizională cel mai adesea, şi Senat. Cu atât mai mult cu cât, începând cu epocile Ponta şi Dragnea, parlamentul şi CCR şi-au sporit mereu prerogativele în dauna celor prezidenţiale.

Or o guvernare de succes înseamnă aprobări şi legi bune în Parlament, conlucrare eficientă cu comisiile de specialitate, dominate până în 6 decembrie de servitorii lui Dragnea: nicio reformă nu a fost posibilă, nicio schimbare serioasă în domeniile special ţinute la teşcherea de fostele echipe perindate pe la guvernare, ba nu a fost posibil nici măcar să scapi de clientela politică a fostei majorităţi fără legi clare, corect structurate juridic pentru a trece de filtrele Curţii Constituţionale, mereu de partea nomenclaturii PSD-iste.

Iar acum prioritare vor fi legile care să pună bazele unei justiţii europene pentru următorii ani şi să curăţe chichiţele avocăţeşti strecurate în legislaţie cu scopul de a putea ei fura cu acte în regulă şi a scăpa printre degete infractorii-jucători politici prinşi asupra faptului de justiţiari.

Nu va fi deloc uşor, fiindcă printre aleşii actualei majorităţi au fost destui care au făcut jocurile echipelor lui Dragnea, iar înăsprirea climatului juridic s-ar putea să nu le convină. Aşa cum nu le vor conveni separarea politicului de justiţie şi imposibilitatea curmării urmăririi penale prin diverse subterfugii ale SIIJ – prin anchetele împotriva procurorilor şi a judecătorilor anticorupţie. Simple coincidenţe?

Nu vor fi deloc uşoare nici scoaterea politicului din decizia economică şi funcţionarea corectă a economiei de piaţă, diminuarea sectoarelor (de stat) neperformante din pricina managerilor de partid şi a nelipsitelor clientele, scoaterea politicii din şcoli şi spitale şi promovarea modelului apusean al autonomiei bazate pe competenţă şi oportunitate. Conjunctura nu le este deloc favorabilă liberalilor: pandemia nu va putea fi eradicată cu uşurinţă, fiind nevoie de fonduri uriaşe, iar reluarea normală a circuitelor economice într-un climat de concurenţă internaţională fără precedent se va dovedi cu siguranţă dificilă.

Principala dilemă a lui Ludovic Orban este, însă, gestionarea alianţei de guvernământ, alianţă încă nesudată, cu personalităţi dornice de afirmare imediată, adesea în răspăr cu obiectivele asumate, cu atât mai mult cu cât nu avem istorii de succes ale guvernărilor în coaliţie, mai toate eşuând în mocirla unor tranzacţii şi tranziţii păguboase. Pentru că o eventuală nereuşită va cântări catastrofal la viitoarele alegeri. Şi pentru liberali, şi pentru pluseriştii lui Barna & Cioloş, ei înşişi măcinaţi de grave dispute interne.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: