O carte de actualitate despre Bucovina artistică

Invocând aserţiunea testamentară a consăteanului său Toader Hrib („Să se ştie de cei care vin după mine”), profesorul Gheorghe Dolinski are tresăriri de cronicar cu privire la vremuri şi la destin, socotind că „nimic nu este întâmplător pe lumea aceasta”, iar el are o datorie de conştiinţă să culeagă mărturii despre harul artistic al bucovinenilor.

Pasiunea sa pentru zestrea artistică populară, ilustrată de-a lungul anilor prin zeci de articole şi emisiuni de televiziune, se regăseşte în formatul de excelenţă al unui volum antologic: „Interpreţi şi ansambluri folclorice din Bucovina” (Rădăuţi, 2020). Interesul pentru etnografie şi folclor i-a fost cultivat la şcoala unui reputat universitar ieşean, Vasile Adăscăliţei, iar autorul şi-a urmat chemarea lăuntrică, dovedindu-şi cu prisosinţă competenţa în acest domeniu.

Cartea nu este doar un inventar al manifestărilor artistice actuale, ea poate fi considerată un document de arhivă, prin consistenţa materialului informativ, şi o pledoarie pro domo, prin felul cum pune în lumină simbolistica identitară a acestui model cultural.

Medalioanele dedicate soliştilor vocali creionează câte o carte de vizită pentru „speranţele cântecului bucovinean”, iar primul nume vine de pe meleagurile istorice ale Putnei. Cu abilităţi de reporter, autorul surprinde frânturi din parcursul iniţiatic al tinerilor interpreţi, cărora le schiţează portretele cu accente admirative, din câteva tuşe de culoare: „Am admirat frumuseţea fetei, dar şi a splendidului costum popular. Alexandra Dan are nişte ochi mari, superbi, în care parcă ar vrea să cuprindă întregul Univers. Participând la spectacole şi concursuri, de fiecare dată s-a întors cu premii şi distincţii dintre cele mai valoroase”.

Un capitol substanţial conturează palmaresul, repertoriul şi performanţele celor mai reprezentative ansambluri folclorice, cu o rezonanţă specială prin asocierea cu nume de locuri şi tipuri de jocuri: Arbore, Bilcuţa, Brădetul, Codrişor, Gura Izvorului, Izvoraşul, Moldava, Kolomeika, Străjăncuţa, Trandafir de Bucovina, Arcanul, Ciobănaşul, Trilişeşti, Kozaciok.

„La sfat cu semenii”, Gheorghe Dolinski are darul de a-şi motiva emoţional interlocutorii care îşi dezvăluie valenţele individualităţii artistice: „Împletesc fericit vocea mea cu sunetele cobzei” (Mihai Hrincescu, Arbore); „Prin pictură, învăţ să mă cunosc mai bine” (Oana Bejinari, Rădăuţi).

Pagini cu parfum de epocă sunt inspirate de amintirile familiei Mucea din Bilca despre întoarcerea bunicului din prizonieratul rusesc şi despre nunta huţănească („Taraful lui Vasile Mucea – primul rapsod al Bucovinei”). Florin, fiul şi Vasilică, nepotul regretatului rapsod, mărturisesc că urmează calea deschisă de ilustrul lor înaintaş în a transmite cu fidelitate prin cântec „mesajul autentic, puritatea şi unicitatea spiritului popular”.

Urături din timpuri mai vechi şi mai noi, detalii despre costumul popular de la Bilca, Straja şi cel de la Horodnic, unde tradiţia este la ea acasă în muzeul lui Emil Ianuş; ecouri cu mesaj creştin ale grupurilor vocale de la Izvoarele Sucevei, Marginea, Dorneşti şi Horodnic de Sus; specificul şi faima jocurilor populare de la Arbore, Frătăuţii Noi, Horodnic de Jos, Iaslovăţ, Rădăuţi, Vatra Moldoviţei, Siret, Bălcăuţi; obiceiurile de nuntă şi colindele de la Bilca; adierile de poezie din cenaclul literar-artistic rădăuţean „Mignon”, toate acestea şi altele asemenea sunt rânduite în capitole şi subcapitole generoase. Acest material extrem de stufos prin aria largă de cuprindere a faptelor culturale este ilustrat cu zeci de fotografii color, iar în finalul lucrării, ce seamănă cu un album aniversar, autorul ne rezervă surpriza unor cuvinte mărturisitoare despre Bucovina – „tărâmul autenticului, al naturii primitoare şi al culturii captivante” (Rita Cântiuc).

Cartea se bucură de o prefaţă remarcabilă semnată de prof. Viorica Coroamă, în care sunt evaluate foloasele unei astfel de lucrări în zilele noastre, spre lauda celui care şi-a asumat funcţia misionară de „Om care iubeşte oamenii”. Cu veleităţi de colecţionar şi cu intuiţie de impresar, nu ne îndoim că Gheorghe Dolinski rămâne în stare de veghe, cu statornică grijă ca toate comorile artistice bucovinene să aibă parte de cuvenita recunoaştere.

VICTOR IOSIF

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: